вторник, 27 ноември 2012 г.

Печен пангасиус върху морска сол и свежа салата / Baked Pangasius on See Salt




Признавам си, не съм от любителите на морската храна. Това май е престъпление за всеки, който смее да се нарича кулинар, но все пак такава е жестоката истина. Разбира се, не мога да кажа, че не обичам добре приготвената пъстърва, сьомга, прекрасните миди сен жак или пък обиковено филе от бяла риба. Че са вкусни, си е така, но бих предпочела пържола всеки път. И бронтозавър бих изяла, ако не бяха изчезнали! Но истината е, че рибата е една от най-полезните храни и трябва да я включваме в менюто си поне веднъж седмично. 

Идеално за целта е филето от пангасиус, което е на големи парчета - може да панирате, да запечете или да го направите в легло от морска сол като тази рецепта. Предупреждавам, че ястието става доста соленко и определено е за любителите на солта (като тези у дома).
А ето и необходимите продукти:

За рибата:
1кг пангасиус филе
2 лимона
1 ч.ч. морска сол
1 кофичка кисело мляко
Черен / розов пипер

За салата:
Марула
Зеле
Зелена чушка
Моркови
Зелен кромид

за дресинга:
ситно нарязан копър
3 с.л.балсамиков оцет
3 с.л.олио
6.с.л.вода

Първо застиламе с хартия за печене или фолио тавата, в която ще печем. Отгоре поръсваме с морска сол - препоръчвам до една чаша, на много тънък пласт, но ако решите да сложите повече, наредете парченцата от нарязания лимон върху солта и отгоре поставете рибното филе. Разбира се, ще има части, които ще опират в солта, но така тя ще стане по-осолена предимно по ръба. Може да поръсите с подправки по желание, аз предпочитам розов пипер.

Сложете във фурната на 200 градуса и печете до готовност. Обичам да препичам тази риба, докато стане хрупкава, но това е въпрос на вкус. През това време разбийте киселото мляко с вилица  за да стане като сос. Докато рибата се пече, нарежете продуктите за салата и пригответе дресинга. 
 

Готовата риба сервирайте върху соса от кисело мляко, гарнирана със свежа салата. 
 

Солта от рибата се разтваря в киселото мляко, като по този начин осолява и леко киселата салата. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...