вторник, 2 юли 2013 г.

Тарталети с кайсии /Apricot Fruit Tarts



Най-сетне дойде време и за тази рецепта, защото сме в сезона на кайсиите. Снимките са от богатия ми архив, който събирах за стартирането на блога. Приготвих тези нежни кошнички с вкусен крем и шоколад преди повече от година за първи път, но от тогава все по-често и по-често ги правя. 
На пръв поглед изглежда, че за изработката на тарталети си трябва малко повече врътка, но според мен не е така. Ако разполагате с формичките, няма да ви отнеме повече от час. Няма как да не отбележа, че този вид десерти винаги хващат окото заради своята кокетност и са предпочитани за специални събития. Защо да не превърнем обаче един обикновен ден в специален, като изненадаме близките си с нещо толкова изкусително.

А ето и необходимите продукти:

Продукти за тарталетите:
200 г брашно
3 с.л. пудра захар
100 г масло 
1 жълтък 
3 с. л. ледена вода 
1 ч. л. бакпулвер 
1 ванилия 


Крем Ванилия:

4 жълтъка 
50 гр. захар 
30 гр. царевично нишесте 
250 мл. прясно мляко 
1-2 ванилии
или тази рецепта

Още:
100 гр течен шоколад (по желание)
6-8 бр. кайсии  
   
Започваме с приготвянето на тестото за тарталетите, като в купа пресяваме сухите съставки - брашното, бакпулвера и пудрата захар. 



Към тях добавяме нарязаното на парченца масло, което е на стайна температура, но не прекалено размекнато. Омесваме за кратко и добавяме жълтъка, ванилията и водата. Продължаваме да месим, оформяйки топка тесто. Увиваме го в опаковъчно фолио и го оставяме в хладилника за около половин час.

След като мине времето, изваждаме необходимите формички за тарталети и точилка. От тестото откъсваме малки топчета, които разточваме и оформяме според формичките. Излишното тесто по краищата изрязваме с нож, а дъното на кората надупчваме с вилица, за да не се надигне при печенето.


Така оформените тарталети печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване. При моя първи опит (тук на снимката) бях направила краищата по-тънки, затова и леко ги позапекох.



Докато тарталетите изстиват, се захванете да приготвите крема. Когато ги приготвих преди време, съм използвала първата рецепта, която е с по-малко съставки и идеална, ако искате да приготвите точното количество, а пък ви се намират и останали жълтъци в хладилника. Ако искате, можете и да използвате втората рецепта, която е за традиционния крем "Ванилия", от което ще излезе доста повече крем.

За приготвянето на крема по първата рецепта загрейте млякото на котлона, на умерен огън. През това време разбивайте и жълтъците със захарта до побеляването им. След това добавете и царевичното нишесте и разбъркайте добре.  
Когато млякото е пред завиране, го добавете на тънка струйка към жълтъците при непрекъснато бъркане, като внимавате да не се пресекат. 
След това връщаме сместа в тенджерата на котлона и при непрекъснато бъркане, сместа трябва да се сгъсти на хубав крем.  Махаме от огъня и добавяме ванилията. 
Готовият крем изстива най-лесно като се изсипе върху измит с ледена вода метален поднос и се покрива с прозрачно фолио, за да не се образува коричка. Оставя се да изстине.

Тарталетите сглобяваме, като слагаме една малка лъжичка течен шоколад на дъното, а отгоре слагаме обилно от крема "Ванилия". Накрая завършваме с нарязани кайсии и поръсена пудра захар. Можете да изберете да не слагате от шоколада и да украсите по ваше желание. Изпробвайте въображението си с този прекрасен летен десерт. Добър апетит!



7 коментара:

  1. Люси, като един истински любител на десертите, искам да те поздравя. Прекрасни са се получили!
    Поздрави! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери! Тези са ми първите и според мен не са от най-сполучливите, но пък бяха много вкусни. Сега съм подготвила едни, който направих наскоро - ягоди и крем шампанско. Все още пиша поста, но се надявам до края на седмицата да го публикувам :)

      Изтриване
    2. Ще очаквам с нетърпение тогава, звучи много обещаващо!
      Хубава вечер, Люси! :)

      Изтриване
  2. Браво! За пръв път рецепта за тарталети, с която да ми е толкова лесно, благодаря!
    Засега само това съм изпробвала от твоите неща, но ще се поправя ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Люси, днес мисля да направя тази прекрасна рецепта. Върпосът ми е за колко броя е достатъчно това тесто?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, излизат около 6 броя, тези, които виждате на снимката. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...