петък, 23 октомври 2015 г.

Месник / Meat bread



Оказа се, че аз и нещо с месо да направя, пак мога да го направя да изглежда като торта. Това трябва да е някаква форма на тортофилия при мене, но определено не е пък лошо качество. Много вкусни ястия имат скромна и дори понякога еднаква визия, която може да ви накара да ги оцените, чак когато ги опитате. Аз обаче искам да ви накарам да въздъхнете по това в чинията пред вас още преди да сте го опитали. 
Така прави майката на Митко. Тя само като й подам нещо апетитно: "Аууу, колко е вкусно". Казвам й "Чакай де, не си го опитала." :) А тя: "Ама то се вижда! "
Това е силата на красотата, хора! Не случайно я ползват да ви продаде от бира до проточни бойлери! 
Но няма по-голяма задоволеност, когато освен красиво е и умно, а в нашия случай - еквивалентът е вкусно! Е, не затягайте коланите прекалено, защото днешната рецепта ще ви накара тази събота и неделя да си отделите скромните 40 минути и да си спретнете тази страхотна Месница! 


Самата аз избягвам да хапвам хляб от доста време (пуста му суетност) и чат-пат правя изключение, когато просто е нещо, на което не мога да устоя! Е, те това е такова! Ако трябваше да си наруша диетата с нещо, то по-добре, че беше  парче от тази неземна вкусотия, съставена от меко домашно хлебче, с плънка от запържено крехко свинско месо и лук, идеално подправено с букет от традиционни български подправки и щипка пикантност! 



Хапнах си парчето с такова удоволствие, че дори след усилената скапваща тренировка във фитнеса, при която ми се искаше да умра, поне на няколко пъти пак си казвах " Ама си заслужаваше"!  Ако и вие сте изкарали една натоварена работна седмица и е време да се поглезите с нещо наистина вкусно, това е ястието за вас! 


Доколкото знам рецептата идва от врачанско и не е задължително да се прави на сач. Аз обаче си имам такъв и реших, че вкусът й в него ще бъде още по-добър. Моят сач е с размери около 23 см в диаметър на дъното, затова и продуктите са за по-малък месник. Ако искате обаче да си направите поне една тава от тази вкусотия, увеличете двойно продуктите за плънката. За тестото би трябвало да ви стигнат, тъй като не мен ми остана малко :) 
Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
За тестото:
Около 500 гр брашно
1/2 кубче мая
50 мл олио
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. захар
щипка сол
За плънката:
Около 400 гр свинско месо
1 бр голяма глава лук
сол, млян червен пипер, млян черен пипер, чесън/млян чеснов пипер, чубрица и лют червен пипер на люспи - на вкус
Още: олио и 2-3 с.л. масло

Започвам като в половината от леко затопленото мляко разтварям захарта и маята. Оставям на топло да шупне (обикновено поставям съда в друг съд с топла вода)
През това време пресявам половината от брашното в купа. Слагам олиото и солта.


Прибавям шупналата мая, останалото мляко и разбърквам с дървена лъжица.


Започвам да прибавям, пресявайки от останалото брашно, като прехвърлям на плота и започвам да меся с ръце. Оформям мекичко, но не лепнещо тесто, което прехвърлям в намаслена купа и оставям на топло да втаса за около 20 минути.


Докато тестото втасва, нарязвам лука на средно големи парчета и месото на средни до малки кубчета.


Загрявам мазнина, обикновено олио, в което слагам супена лъжица масло за по-богат и автентичен аромат.


Запържвам лука за кратко, докато го хване от всички страни, 


а след това прибавям месото. Запържвам го, докато водата, която ще пусне, изври и започва да получава загар. Прибавям подправките и разбърквам добре. Дърпам от огъня.


Намаслявам хубаво с масло сача и пъхам във фурната да се загрее.


През това време се заемам с тесто, което вече е бухнало и е готово за употреба.


Разделям на две части - едната малко по-голяма от другата. Разточвам на не много тънка кора, в приблизително кръгла форма.


Изваждаме сача от фурната и поставяме кората. Можете да изрежете част от падащото отвън тесто, но не прекалено, тъй като ще трябва да има част, която да прехлупва горната кора.


Слагаме плънката от месото и изравняваме добре.


С останалата част от тестото оформям горната кора, която, както казах, прехлупвам леко с краищата. За да не си личат, изрязах с фигурки за сладки тези украси, които придадоха много есенен вид на ястието.  Украсих още със зрънца черен пипер.


За да имат хубав цвят, разтворих с малко вода млян червен пипер и чубрица и оцветих различно листенцата. Надупчваме кората с вилица и пъхаме да се пече за 30 минути във фурната на 200 градуса. (За да избегнете прекалено запичане, пъхнете лист фолио над сача, когато достигне желания за вас цвят)


Готовото ястие намазваме хубаво с масло, докато е още топло и завиваме за кратко с фолио, за да омекне хлебчето.



Цветовете му са просто неустоими! 


А от малките дупчици на кората се разнася някакъв неописуем аромат, който ви подсказва каква вкусотия се крие вътре.


Парченцата се режат много лесно и във всяко се крие щедро количество от леко пикантната плънка.



Като гледам тази хапка и вече се замислям дали да не го направя пак :) 


Опитайте и вие...още тези дни! 


Няма да съжалявате! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 

39 коментара:

  1. Перфектен месник! Както винаги много красиво поднесено и със сигурност ВКУСНО! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Петя :) Наистина е вкусно и с удоволствие ти подавам парченце. Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  2. Люси, както винаги днес си направила поредната ,,Вкусотия,, ! Със сигурност ще се пробвам и аз да го направя Местника но в тавичка защото още нямам сач..Желая ти хубав уикенд. Поздрави!☺

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Теми! И в тавичката ще си стане идеално, така че се надявам да си го хапнете със здраве, пък после да ми пишеш :) Прегръдка!

      Изтриване
  3. Ахх, много изкушаващо! Изглежда превъзходно, представям си вкуса!
    Поздрави, Петя

    ОтговорИзтриване
  4. Ооооооооооооооо, това е страхотно! Много мой вкус! Благодаря ти Слънчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, Йолинка! такива коментари са пък баш по мой вкус :) Прегръдка, мила!

      Изтриване
  5. Ама си го накиприла това месце в хубаво кожухче, че да не изстине :)
    Прекрасно изглежда и много празнично! Голямата снимка направо ме цапна през лицето. Страхотна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Даре!Няма да си ходиш с празни ръце от тук, пък особено ако снимка те е плеснала през лицето. Бързо ти режа едно парче! Поздрави, мила!

      Изтриване
  6. Предполагам, че месото е от бут или плешка, понеже ме притеснява дали мазнината няма да протече, аз боравя само с домашно месо и то си е достатъчно мазничко, та не използвам допълнително мазнина. Изглежда страхотно вкусно, задължително ще го направя, даже виждам как ще заменя половината лук с праз

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Напълно прав си - мисля, че ползвах плешка и беше много подходящо. Комбинацията с праз също е класика и веднага ме настрои зимно, кака че съм сигурна, че бъде просто чудно! Да ви е сладко и да споделите после впечатления :) Поздрави!

      Изтриване
  7. Много хубаво изглежда и навярно много вкусно...браво

    ОтговорИзтриване
  8. Ех, че ефектно, красиво и апетитно изглежда, Люси,
    майсторски оформен, декориран и опечен месник. Браво!
    Благодаря, поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! Винаги много внимавам с такива рецепти, тъй като тестото не ми е силната страна, но пък и аз си признавам,че задобрявам :) Пожелавам ти и на теб една пъстра и усмихната седмица!

      Изтриване
  9. Извинявам се може да не съм доогледала,но къде изчезна другата половина от млякото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и благодаря за това, че ми показахте пропуска. Добавих го, където му е мястото :) Поздрави!

      Изтриване
  10. Здравей, Люси! Аз съм от Врачанско и рецептата ми е позната! Тя търпи доста импровизации и за това я правя, като добавям и лапад или гъби , спанак и каквото когато имам. Много върви в комбинация с айрян. Ако добавиш сминдух вместо чубрица се получава много интересен вкус. Следя блога ти и пробвах доста от рецептите. Поздравления за креативните идеи и визия! Ирина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ирина! Много благодаря за предложенията, а това със сминдуха ще го опитам още следващия път! Радвам се, че рецептите ти допадат, а пък ако имаш някоя някоя тайна вкустотия пак от твоя край, която искаш да ми споделиш - ще се радвам :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  11. Перфектно изпълнение, както винаги всъщност!!!
    Като есенно платно, върху което си рисувала и си му добавила за разкош и божествено вкусна плънка! Не знам, но това е още едно доказателство, че когато човек има красотата отвътре и ръцете го сърбят да създава красота, наистина не е задължително да приготвя непременно торта или някакъв супер изтънчен десерт!
    Прекрасно и супер вкусно произведение!
    Прегръдки, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за поредните топли и приятелски думи, Танче! Ти винаги ме оставяш възхитена от твоите гозби и се радвам, че и аз мога да спра погледа ти върху някоя от моите рецепти! Радвам се , че намина и няма да си тръгнеш с празни ръце - веднага ти отрязвам парченце! Прегръдка!

      Изтриване
  12. Люси, какво брашно използвате при рецептите си за тестени изделия и торти? Включая и тази разкошотия тук....
    Искам да го за един повод вкъщи, но имам от тези стандартните тави, не знам дали ще стане.
    Харесва ми вашият, как е тъничък и наситен с плънка. Предполагам, че ще увелича грамажа.
    Имам форма за торта 26см, но се притеснявам, че няма да се изпече добре там. Вие какво мислите:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Ползвам обикновено брашно, най-често на София Мел. Тъй като на мен ми остана тесто в купата( аз не го използвах цялото, защото искам да е по-тъничко), може и да ви стигне това тесто. Плънката сигурно ще трябва да увеличите за тази тавичка, но тестото мисля, че ще ви е достатъчно, а не виждам причина да не се изпече добре в тавичката. Няма да има проблем! Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора!
      Но промених тематиката на вечерта - ще се постарая да пренеса гостите си в Италия с италиански гозби и десерти, ще опитам вашето "Пиле Италия" за целта :)))))
      Хубава седмица!

      Изтриване
    3. И това е много добър избор! Усмихната седмица и от мен!

      Изтриване
  13. Здравей Люси. Днес и аз приготвих тази невероятна вкусотия. Направих я в обикновенна тава и се получи нещо невероятно. Благодаря за вкусната рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за споделените отзиви, Анонимен - много ме радват! Да ви е сладко! Поздрави!

      Изтриване
  14. Здравейте.Отдавна следя блогът Ви и искам да поздравя за страхотно сполучливите,вкусни и интересни рецепти.Вдичко,което съм приготвила от тук става чудесно и получавам комплименти :) Много ми се иска да пробвам и тази,изглежда невъобразимо вкусна.Притеснява ме обаче малкото време за втасване на тестото...Ще се изпече ли добре след само 20мин?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за думите, Яница! Тъй като го правих зимата, у дома беше много топло от камината и тестото се надигна наистина бързо. Ако вие необходимо повечко време за втасване, си го отделете. По принцип моят месник е мъничък и тънки кори, така че няма проблем за изпичането му. Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
    2. Мина доста време от приготвянето,дори повторих...непременно ще го направя още много пъти.Страхотна рецепта,както и всички останали :)

      Изтриване
  15. Всяка нова твоя рецепта, е изкушение, Люси ! Първо, защото ми се иска веднага да я направя(толкова красиво изглежда и толкова добрее обяснена)и второ - нямаме търпение да я пробваме след това...Поздравления за красотата и вдъхновението,с които правиш кулинарните си шедьоври !Таня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, благодаря ти за милите думи и ще се радвам да ви хареса и на вкус! Да си го хапнете със здраве! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  16. Люси, здравей! Много харесвам блога ти и доста твои изкушения съм пробвала, та преди няколко дни попаднах и на това и му точа ръчички вече. Имам въпросче - с какъв диаметър ти е сача, долу-горе, за да имам представа за количеството тесто и плънка, които ще ми трябват за моята тавичка? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Кети и благодаря! Сачът е с диаметър около 22 см във вътрешната част. Поздрави!

      Изтриване
  17. Точно така се прави истинския месник.Той ще стане още по-вкусен като се сложи малко по-тлъсто свинско месо.

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей, Люси! Ще имам гости тази вечер и както е практика при мен - ровя в сайта ти за вдъхновение :) Каква беше изненадата ми, когато попаднах на тази умопомрачителна вкусотия от моя край! В Мездра му казваме Тутманик (да, знам, знам - постоянно водя спорове с колеги на работа какво е тутманик) и търпи толкова много импровизации, че ти е бедна фантазията! Пролетно време се слагат всички налични зелении, запържени преди това с лук и червен пипер - лапад, киселец, спанак, коприва, пресен лук и сиренце; лятото често е само с лук и пилешко (може и някое картофче за разкош), а есента и зимата се избухва със свинско, много лук, картофи - както пише в един от коментарите - сминдуха отваря много сериозно работата! Прегръдки (много сериозни, защото тайно си мисля че си мой соулмейт) и усмихнат, леко викингско- температурен ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Дени! Как си ги описала всички варианти, чак на мен ми се дояде пак :) Много ти благодаря за думите и получих прегръдките, изпратих ти и аз "препоръчани" ;) Весел ден, мила!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...