сряда, 25 ноември 2015 г.

Топящи се в устата маслени сладки / Melt In Your Mouth Butter Cookies


Времето захладня, празниците зачестиха, дъжда се появи, а скоро и снега ...coming soon, както се казва! Все по-приятно е вместо да си шляем трътките по града след работа, да си се приберем на топло и уютно, да седнем на диванчето и да НЕ включваме телевизора ( нищо хубаво няма да излезе от там, вервайте ми) и да си придърпаме някоя хубава книжка ( или пък судоку, макар че Митко винаги се чуди как мога да си почивам с математика :)) Пуснете един диск с любима музика и си придърпайте чинията със сладки. Предполагам, че чиния имате, но ако нямате сладки - сега ще решим и този въпрос. :)
Идеалната "гарнитура" за наближаващите зимни вечери е именно уханието на домашно приготвени сладки, с текстура топяща се в устата. Една страхотна рецепта, която счетох не само за задължителна да споделя с вас, но и идеална да тества възможностите на миксера на Делимано ( вижте го тук)  и неговия специален накрайник за разбиване на масло и маслено тесто. 


Винаги съм се впечатлявам от невероятната гладка текстура, която се получава при маслените кремове, които се разбиват с подобни миксери. Затова и исках да видя дали и тук ще се получи този ефект. И резултатът е - получи се!
 Беше истинско удоволствие да виждам, как цялата пудра захар и брашно се интегрират в маслото, докато накрайника преминаваше с невероятно бързи темпове, като същевременно заглаждаше всяка неравност, но и запазваше въздушността на маслото. Е, мога да заключа, че и тук, Делимано ( вижте сайта им тук)  се справи добре.
Но аз още не съм приключила с тях. Ще видим, ще ви видим и в другите рецепти... :)



Но ето и самата рецепта за тези невероятни сладки:
Необходими продукти:
3  ч.ч брашно
1/2 ч.ч. царевично нишесте
1/2 ч.ч. пудра захар
230 г масло
1 ванилия
щипка сол
щипка индийско орехче
какао за украса

Започваме като разбиваме маслото, което е на стайна температура с 1 1/2 ч ч.ч. брашно, солта, ванилията, нишестето и пудрата захар. Ползвам чаша от 200 мл.


Използвам втория накрайник от картинката, като само за минути и имаме невероятно гладка и пухкава текстура. Готовата смес прехвърлям в метална купа ( или друг подходящ съд), покривам с фолио за свежо съхранение и оставям да стегне в хладилника.



Причината да направя това е, че мекото масло може да поеме много брашно преди да престане да лепне, затова го омесвам на два пъти, за да съм сигурна, че няма да станат прекалено брашнени, а по-скоро маслени бисквитките.

След като маслената смес се охладила, я прехвърлям върху плота и интегрирам месейки още около една чаена чаша ( може малко по-малко или повече) брашно. Трябва да изглежда така, но все още да е меко, но не лепнещо тесто.


Започвам да късам малки парченца от тестото и ги оформям на топчета, а после и леко приплесквам.
За какаовата украса, притискам зъбчетата на виличка в малко како, така че да полепне по нея.


След това натискам с виличката от четири страни ето така, създавайки тази чаровна украса. "Топвайте" виличката в какаото, за всяка или през една от шарките.


Нареждам сладките в тавичка, покрита с хартия за печене с малко разстояние между тях, тъй като те не се надуват много при печенето и остават в почти същата форма.


Печем в предварително загрята фурна на около 170 градуса с обдухване.


Част от тестото разточих и изрязах с формички различни по размер звездички. Вие можете да експериментирате с всякакви форми, тъй като тестото е идеално за целта .
Макар и много семпли, тези домашни бисквитки могат да ви пренесат в детството с този скромен, но истински вкус на масло и ухание на ванилия.
Направете и вие къщата да ухае така още днес.......:)


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!  

20 коментара:

  1. Приказно начало на празничните предложения, Люси,
    ароматни, нежни и фини - страхотен вкус...
    Благодаря и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! Чувствай се почерпена, тъй като аз не пропускам да се черпя при теб и да тъпча джобите с каквото си приготвила ( за вкъщи). Прегръдка, мила!

      Изтриване
    2. Зависи колко дебели и големи се направят формичките. най-добре е да се ориентирате по цвят - готови са като започнат да се зачервяват.

      Изтриване
  2. Tе простичките неща са си най-вкусни, така че с удоволствие ще се почерпя! :)
    А за судокуто... не питай. Аз и докато вървя по улицата, пак го решавам на добрия ми стар телефон. Дано не се спъна някой ден... Ама то вече ми е навик. И книги чета в движение. :)))
    Прегръдки, Люска!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами Гери, то не случайно сме се надушили...интересно ми е по-колко ли неща още си приличаме :) Почерпи се, мила и ти благодаря, че намина! Силна прегръдка!

      Изтриване
  3. Люси,
    запазвам си тези лесни сладки за предстоящите празници.Лесна и същевременно красива украса с вилица.Чудесни са станали.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Елена! Ще се радвам да ти харесат! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Привет Люси бисквитите са много хубави а също смятам че са много вкусни.Откакто започнах да чета твоя блог се старая да приготвям всеки ден по нещо различно и вкусно.Благодаря ти за вкусните идеи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Вероника! Радвам се и се надявам винаги да намираш нещо вкусно тук! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Страхотни сладки, Люси! Омесих тестото на ръка и понеже стана ронливо добавих 1 с.л. пр. мляко/ дано не е грешка/ и вече отлежава в хладилнока.Имам две питания: не е ли малко 1/2 ч.ч.пудра захар с оглед на 3ч.ч. брашно? И колко време се пекат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Краси! Тъй като често този вид сладки се поднасят поръсени с пудра захар, мисля, че нямат нужда от повече захар. Но ако те притеснява, винаги може да добавиш още малко при замесване. За печенето на сладките се ориентирай, когато започнат да придобиват лек розов загар. Времето ще бъде различно при различна големина и дебелина на сладките ( звездичките например ставаха по-бързо), затова смятам, че по-свят се ориентира най-лесно! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  6. Здравейте , подходящи ли са сладките за декорация с айсинг ? И колко вроя излизат приблизително ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Не съм спец в декорирането на сладки, но доколкото знам, трябва да са по-твърдички, за да понесат тежестта на айсинга. Тези сладки се топят в устата, тъй като са крехки и наистина с много нежна консистенция. Не казвам, че е невъзможно, но според трябва да сте много внимателни по време на процеса. За бройката не мога да кажа, тъй като бяха в различни по големина формички и дебелина, което няма как да се измери точно. Поздрави!

      Изтриване
  7. Здравей, Люси!

    Направихме тези сладки с детенцето и наистина се получиха доста вкусни и...да, крехки е добра дума. Натъкнах се на някои разлики в процеса при и мен и в твоето описание. Главно в тестото - стана си нормално маслено тесто, което при разточване леко се нацепи по краищата и самите сладки лесно се "разпадаха"...та понеже го правихме с формички беше малко трудно. Не знам дали разликата идва от това, че ти ползваш миксер, а аз - ръце. Все пак се справихме, излязоха към 70 броя сладки...някое без ухо или крак, все пак 5-годишно ги изрязва;), но пък наистина вкусни! И понеже се обсъжда и сладостта - според мен са умерено сладки, което ги прави чудесни за деца, а и точно толкова им отива.
    Благодаря за рецептата и уютни дни!

    Ани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ани! Радвам се, че сте направили толкова много, вкусни и уникални ( по форма) сладки :) Предполагам, че от топлината на ръцете маслото се топи по-лесно и поема повечко брашно, но не е голяма беля, тъй като така или иначе бисквитените теста са трошливи и деликатни в повечето случай. С тях се работи бързо, докато са още хладни, за да не почнат да лепнат и да се разпадат. вие сте се справи идеално с предизвикателството! Аз също ги намирам за достатъчно сладки и се радвам, че и при вас сладостта е била по мярка! Весели празници!

      Изтриване
  8. Здравей Люси! За втори път приготвям тези финни, нежни и топящи се в устата сладки. С тях посрещнахме Новата година, а сега ще посрещнем и 16-я рожден ден на голямата ми дъщеря, с асистенцията на тортата ти с топки :-)))))
    Щастлива съм, че мога да разчитам на твоите рецепти тогава, когато моето въображение и вдъхновение си почиват! И воала! Винаги се получава! Благодаря ти за страхотните истории, рецепти и снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за милия коментар и позитивните отзиви! Бъдете здрави цялото семейство и сърдечни поздрави!

      Изтриване
  9. Здравей, Луси :) Колко време издържат сладките. Искам да ги направя за коелдните торбички с лакомства, ако ги започна сега дали ще издържат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Сладките сами по себе си са много трайни, но наистина бих ги нарекла крехки и нежни, особено ако се направят като тънките звездички. Затова и са толкова вкусни! Притеснявам се, че ще се счупят в пакетчетата, а не дали ще издържат. Но в блога имам други сладки, много подходящи за целта. Виж тези - http://lussisworldofartcraft.blogspot.bg/2015/12/pudding-cookies-three-ways.html или тези - http://lussisworldofartcraft.blogspot.bg/2014/12/easy-chocolate-crack-cookies.html или тези - http://lussisworldofartcraft.blogspot.bg/2012/12/blog-post_21.html

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...