събота, 5 декември 2015 г.

Никулден: Най-вкусният пълнен шаран / The Best Stuffed Carp Recipe


Поискахте ми рецепта за наистина вкусен пълнен шаран и ето я и нея! Най-вкусната за мен! И може би рецептата с най-неочакван вкус. Толкова неочакван, че тази рецепта си има своята малка, интересна история. Истината е, че макар рибата да не е пълнена с трици и дървени стружки, всеки път, когато спомена на някой с какво е пълнежът, автоматично се мръщи и казва "Ауу, т'ва не е за мен. Имаш ли нещо по-традиционно с орехи например". После следва една битка да ги уверявам, че дори човек като мен, който не е фен на шарана, хапва тази риба, защото според мен е най-вкусният пълнен шаран и единственият, който се наслаждавам да ям. Накрая хората се предават и решават да го опитат. Резултатът е винаги някое телефонно обаждане или пък мейл : "Лелеее, не съм очаквал, че всъщност толкова добре ще се вържат нещата. Много беше вкусно! Вече така само ще го правим."
Всъщност рецептата е от колега на майка ми в работата - Георги Черешаров, който също е преминал през картинката на лица, с доста скептични физиономии, след като им поднася тази рецепта. Резултатът обаче е само един! Такъв, че после майка ми дойде с тази рецепта, на която познайте какво - аз се смръщих и казах "Оф, това няма да ми хареса", но ето на...и аз попаднах в капана на тази рецепта.
Искате ли да видите дали и вие ще останете впечатлени, ами опитайте тази невероятно вкусна рецепта за пълнен шаран, печен върху легло от лозови пръчки.

 

Тази снимка тук е от миналата година, когато пекох по-малък шаран, но не бях доволна как станаха снимките. Този път всичко бе идеално, но ползвах гумени въжета за печене, за да завържа рибата и те нарушиха хубавия й външен вид при премахването им (Ще видите по-надолу). Затова пък вкусът й си е точно толкова страхотен и ще се радвам да опитате. Съмнение всяко тука оставете и само тази красота погледнете! 







































Ето и рецептата, като започнем със списъка с необходимите продукти:

Необходимите продукти:
1 бр. шаран
1 глава лук
1 стрък праз
150 г кайма
5-6 бр. гъби
5-6 бр. черни маслини
1/3 краставица
1 бр. малък морков
1 бр. чушка
1/2 ч.ч. доматено пюре
сол
черен пипер
олио

Първо подготвям всички продукти, като ги нарязвам и нареждам в поднос, за да са ми готови под ръка по време на готвене.


Загрявам малко олио и запържвам лука и праза, докато омекнат.


Добавям каймата и я запържвам, докато се раздроби добре и започне да добива загар. Овкусявам със сол и пипер.


После добавям чушката, маслините, моркова и гъбите. Оставям също леко да се запържат.


Накрая добавяме доматите и разбъркваме. Оставяме на котлона за още една-две минути и дърпаме от огъня. Последно добавяме нарязаната на малки кубчета краставица.


С тази плънка пълним шарана.
Настаняваме го върху легло от почистени и измити лозови клонки, върху които съм поръсила малко олио, за да не залепне рибата.

                     

Опаковах рибата в гумени ластици за печене, за да задържи плънката, и пъхнах във фурната да се пече на 180 градуса.


Рибката става сравнително бързо, тъй като трябва само да се зачерви, но все пак времето ще варира в зависимост от големината й.


И макар повечето пълнени шарани да се снимат само цели, тъй като са трудни за поднасяне естетично (все пак са крехки и се разпадат лесно), аз не искам да пропусна да ви покажа тази невероятна и ароматна красота.
Много от вас ще са скептични по ред причини - ?кайма? , ?сурова краставичка? Недейте!
Не заменяйте каймата с друго или суровата с кисела краставичка. Това ястие има перфектен вкус точно така. Повярвайте ми!


Тъй като рибката става бързо, плънката остава свежа и само овкусява рибката отвътре, която сякаш загубва типичната си тежест и се превръща в страхотно и леко ястие от типа "сърф енд търф" 
Опитайте и вие!
Пожелавам ви светли и весели празници, приятели!  



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 

28 коментара:

  1. Palnovodnata reka na izobilieto i blagodata da teche v zivota ti,Liuska !!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Стела! Да ти се връща прекрасното пожелание!

      Изтриване
  2. Вместо ластици не може ли да се зашие с конец или дървени шишове

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се,че може :) Използвайте, каквото ви е удобно!

      Изтриване
  3. Днес приготвих пълненият шаран по тази рецепта ... Стана, просто Р-А-З-К-О-Ш-Е-Н ... много е вкусен, запазвам рецептата и занапред ще да се прави. Хиляди благодарности за невероятната рецепта и огромно обожание ти изпращам. Смело правете тази рецепта наистина няма да съжалявате!

    http://prikachi.com/images.php?images/294/8502294f.jpg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Ина! Радвам се, че ти е харесала и си я направила, че и снимка виждам :) Пожелавам ти много усмихната и успешна седмица!

      Изтриване
  4. Страхотна рецепта, пробвала съм какво ли не, но шарана винаги става тежък и мазаен. А, сега стана лек и вкусен като салата, мн благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно споделям мнението ви! Не бих могла да се изразя по-добре! аз също не обичам другите рецепти заради тежестта на ястието, но тук наистина то остава много леко! Поздрави и усмихната седмица!

      Изтриване
  5. Люси,
    не съм срещала такава рецепта с толкова нетрадиционна плънка.Но рибата бързо се изпича и плънката наистина е останала свежа.Шаранът, когато не мирише на тиня и е много пресен е чудесна риба.Зависи обаче как ще се приготви.Миналата година приготвях шаран и много се хареса.Става и за котлети, печени на скара.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Елена! Точно това харесвам тук. Макар и по-тлъст шарана като риба, тук ястието остава свежо и не е никак тежко! Поздрави и от мен и много усмихната седмица!

      Изтриване
  6. Съпруга ми обича пълненият шаран да е увит в тесто. Това предполагам не променя вкуса на шарана в рецептата, но...? Какво ще кажете, дали е добра идея?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Татяна! Не виждам проблем да не стане в тесто :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  7. Помня тази рецепта от миналата година, но не се престраших :))) Сега обаче смятам да я изпълня, пък да става каквото ще! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ти хареса, Боряна! Весел празник!

      Изтриване
    2. Ооо, да! Получи се много добре-сякаш не беше шаран.Преди да го приготвя, го киснах 2-3 часа в айрян с цел "убиване" на тинеста нотка(чух го по тв) и дали от това или от цялостната рецепта, но стана наистина вкусен.
      Благодаря за идеята и весели празници, Люси! :)

      Изтриване
    3. И аз благодаря за оставените отзиви, Боби! Радвам се, че ви е харесал! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  8. Аз го приготвих миналата година и стана страхотно . Тази пак ще го правя.
    Благодаря за хубавата рецепта!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за отзивите, Севдалина! Да ви е сладко и сърдечни поздрави!

      Изтриване
  9. Никулден мина, но все пак искам и аз да благодаря за чудесната рецепта! Тази година го приготвих. Всичките ми гости го харесаха, дори и аз (по принцип не ям шаран :) ).
    Благодаря и за чудесния снимков материал!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за отзивите, Танче! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  10. Здравейте, с какво мога да заменя лозовите клонки? ☺

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мони, може да сложиш нарязани моркови по дължина или нещо друго, което да попречи на рибата да залепне за тавата :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  11. Благодаря! Уникална рецепта. Много съм доволна от резултата и с удовоолствие ще си я добавя към списъка с любими рецепти от Люси.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Гери! Щастлива съм, че ми се довери с рецептата, защото наистина е много различна, но наистина много вкусна! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  12. Здравей, искам да приготвя рецептата. Харесаха ми и отзивите, също.
    Колко време да се пече рибата, ако е 2 кила?

    ОтговорИзтриване
  13. Люси, ще го готвя шарана с кайма за Никулден, утре.
    Колко време да готвя шаран с тег
    ло 1. 5 кг.
    Как да се сервира- горещо или леко охладено ?


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. С малко закъснение отговарям, но сега с бебо не мога да бъда толкова бърза винаги. Около килограм шаран се пече от 40-60 минути, така че може да прецените в движение. Иначе аз обичам шарана, както и всяка друга храна да се яде топло, дори и да няма много вид парчето тогава. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...