вторник, 1 декември 2015 г.

Черно-бели кифлички / Black and white bread rolls recipe


Честит първи декември! Всяка сутрин с надежда надничам през прозореца да видя дали случайно и в моя град няма да е наваляло малко сняг, ей така, за сефте! Ама не! Как човек да се оправдае, че е закъснял за работа заради снега, като го няма. Някакси не се приема толкова лесно оправданието "Много ми беше студено да ставам от леглото и хич не ми се идваше!" 


Не казвам, че снегът ще направи работата по-хубава, но пък поне има малко повече поводи за усмивка - падащият пух от небето, танцуващ във въздуха, смехът на играещите деца, аматьорските състезания по фигурно пързаляне тук-таме по улицата и разбира се...снежните ангели. 
А какво по-хубаво, след като се порадваме на снега, да се приберем на топло край каминката с чаша топло какао и един вкусен, сочен и неустоим десерт! 


Става въпрос за тези изкушаващи и грабващи окото черно-бели кифлички, богато окъпани в ароматен ванилов захарен сироп, който ще накара да "залепнете" за чинията по ред причини. Рецептата е чудесна и защото излизат доста бройки и може да сте спокойни, че десерт има винаги щом отворите хладилника (Е, докато ги изядете, де!) 
Точно тази рецепта реших и да тества за пореден път миксера на Делимано ( вижте всичко за продукта тук) 
Влюбена съм във възможностите му за направата на всякакво тесто - с такава бързина и лекота, без да ми се налага да цапам купи, ръцете си и да стържа плота от засъхналото тесто и брашно.  Това много ме улеснява, защото е може би най-неприятната ми част при месенето на тесто.


Делимано ( вижте магазина им тук)  се справи отлично с възложената задача. И тъй като обещах да съм максимално честна относно тестването на продукта, имам едно предложение за подобрението на продукта. Шпатулата, която върви с миксера, е изцяло пластмасова, което не е най-оптимално удобният вариант за "обиране" на купата. Препоръчвам да я замените със силиконова такава. Но сега заради една шпатула, няма да се лиша от толкова изгоден продукт!
И така, без повече предисловие, ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
1 яйце
125 мл прясно мляко
125 мл олио
1/4 кубче мая
2-3 с.л. тъмно какао
1 с.л. захар
Около 500 г брашно
За сиропа:
250 г захар
250 мл вода
1 ванилия
Още: кокосови стърготини

Започваме като в купичка с леко затопленото мляко разтваряме една лъжица захар и маята. Оставяме на топло да шупне.
През това време пресяваме около 400 г брашно и го слагам в купата на миксера. Добавям олиото, яйцето, а след това и шупналата мая.


Пускам миксера на бавни обороти първоначално, като постепенно увеличавам скоростта. Започвам да прибавям постепенно от останалото брашно (колкото е необходимо), докато тестото започва да се отделя от купата и се оформи на топка.


Изваждам от купата и разполовявам. Връщам едната половина в миксера и добавям какаото. (Може да разтворите какаото в малко водичка, за да се интегрира по-лесно.)  Само след броени минути тестата са готови. Работим с тях веднага, не ги оставяме да втасват.


Разделям и двете теста на половина, като всяка от тях разточвам на кръг с еднакви размери.


Слагам единия върху другия и разрязвам на кръст, 


а след това всяка четвърт на четири триъгълника ето така:



Навивам на кифлички


и нареждам върху хартия за печене, с която сме покрили тавичките. 


Оставям кифличките на топло, докато бухнат леко, а след това запичам в предварително загрята фурна на 180 градуса. 



Кифличките се пекат до зачервяване (около 15 минути), а през това време приготвям сиропа. На котлона слагам водата и захарта да заврат, а след това намалявам и оставям соса да къкри още 10 минути. Накрая дърпам от огъня и добавям ванилията и разбърквам. 


Важно е  да знаем, че трябва да залеем студени кифлички с топъл сироп или обратното - студен сироп и топли кифлички. Съобразете времето си с приготвянето на двата компонента на десерта.


И за да им придадем още по-зимно усещане, поръсваме с малко кокосови стърготини.


Правилно сте предположили вече, че този десерт е вид мелчета, което ще означава, че Митко ги изяде за нула време.



Опитайте ги и вие! Сладка седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!  


12 коментара:

  1. Как да не е сладка седмицата след такова предложение?! :)
    Прегръдка)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили! Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  2. Здравей, Люси! Изключително много ти благодаря за поредната прекрасна рецепта! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря за оставения коментар, Савина! Усмихната седмица!

      Изтриване
  3. Люска, рецептата е страхотна, а колажа на Елза направо - размазващ! Смея се на глас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Илиане :) Ти си човек с невероятно чувство за хумор - винаги си добре дошъл тук! Сърдечни поздрави от мен!

      Изтриване
  4. Прекрасни кифлички,на вид и вкус!

    ОтговорИзтриване
  5. Изкусителка ли ме нарече??? Ти си тази, която след като привършихме тавичката с кадаиф, ме изкушава да забърквам отново нещо сиропирано и невероятно вкусно! Изглеждат неустоимо тези сладки, Люси и с най-голямо удоволствие ще ги приготвя!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таничка! Сега е време да си угаждаме :) Няма лошо! Силна прегръдка и от мен!

      Изтриване
  6. Благодаря ти Люси за перфектната рецепта. Приготвих ги като си позволих да довабя в сиропа сока на един портокал и оформих кифличките по 2 вачина - черно-бели и бяло-черни. Едва успях да ги опазя за снимките. След това тутакси врършиха. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1717322795180699&set=a.1520416144871366.1073741832.100007089844170&type=3&theater

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Антоанета, изглеждат наистина много апетитно. Браво! Допада ми идеята за портокал в сиропа ; ) Поздрави и усмихната седмица!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...