четвъртък, 10 декември 2015 г.

Питки "Цвете" с червен лук и маслини / Bread Buns "Flowers" with red onion and olive


Днес няма много да се размотавам да ви убеждавам във видимото - виждате ли това, което и аз? Това са едни чудесни, очароващи със сладка визия и страхотен вкус домашни питки с червен лук и маслини. У дома много обичаме червен лук, а сега, през зимата, особено обичаме да хапваме тестено. Логично бе да намеря начин да ги комбинирам, нали! И макар вече да знам какво ще получа за Коледа - очевидно поне още 5 килограма, въпреки това не мога да се спра да правя тесто с миксера на Делимано. Наистина е улеснение, а резултатът винаги е чудесно тесто!
Като гледам в кулинарните групи, много дами или вече са или се надяват да получат точно такъв помощник в кухнята и напълно ги подкрепям. Голяма помощ си е, като не само скъсява времето за приготвяне, но и най-сетне няма нужда да изтъргваме три часа залепналото тесто по пръстите под студена течаща вода.( може би най-неприятната ми част при месенето)
Напоследък му вадя душата на моя Делимано, но пък той се не предава! Освен, че забърках много сладки, торти и кремове ( идват, идват и те скоро ), с голям кеф си приготвяме домашен хляб всяка вечер. Ето го и последният такъв, като този път реших да комбинирам с малко намиращи се в хладилника продукти, които го направиха толкова вкусен, че на човек дори няма да му се яде друго за вечеря. Но вижте и самата рецепта:

Необходими продукти:
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
1 с.л. захар
2 яйца
30 г масло
щипка сол
брашно, колкото поеме
10 маслини
1-2 глави червен лук
подправки по желание

В леко затопленото мляко разтваряме захарта, маята и една супена лъжица брашно. Оставяме на топло да шупне.


В миксера слагам около две чаени чаши и половина пресято брашно, щипка сол и яйцето. След това прибавям и шупналата мая. Пускам да се размесва с приставката за тесто. 


Прибавям разтопеното масло, 


а след това на части прибавям малко по малко още брашно, докато тестото започне да се отделя от страните на съда.


Изваждам тестото върху набрашнена повърхност и замесвам съвсем за кратко, докато спре да лепне. Оставям да втаса на топло за около 40 минути. /При мен тестото е над камината, така че става много бързо :) /
От готовото тесто оформям десет кръгли питки (леко приплесквам), които разпределям върху хартия за печене.


Пъхам по една маслинка в средата и оставям тестото отново да се надигне. (Този път ще отнеме много по-малко време) 

Пускам фурната да се загрее на 200 градуса, а през това време намазвам питките с малко разбито яйце и украсявам с нарязания лук. Притискам леко към тестото, за да не изпаднат по време на печенето.


Печем питките, докато се зачервят и придобият освен невероятно апетитен цвят и чудесно и неустоимо ухание. Не ги препичайте - нека лукът остане колкото се може по-свеж!

 

Тези питки са идеални както като хляб, така и като идеални хлебчета, които да се разрежат и да се направят на сандвичи. Ако желаете, можете да добавите подправки към тестото, като чубрица и пипер.
Нашите питки започнаха да чезнат много бързо, но все пак успях да щракна поне тези снимки преди това:) 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

4 коментара:

  1. Люси,
    прекрасно предложение - става и за пости , и за празници.Чудесни снимки и представяне.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. За 5 кг щастие говориш, нали? ;)
    Чудни са ти питките! И ако можех, щях да си грабна двечки. :)
    Прегръдки, Люска, и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Как ще се задържат, като са толкова апетитни! :)
    Чудесна идея!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Разбираемо е защо свършват бързо. Сякаш през екрана дори мога да усетя аромата им :)
    Поздрави, Люси :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...