вторник, 23 февруари 2016 г.

Рецепти от филми: Джалеби - златото на Индия / Jalebi recipe


От толкова много време искам да пусна тази рецепта, че вече не мога да отлагам. Това се отнася и до всичките ми рецепти в чернови, поне 54 на брой, тъй като може да нямам време да пиша в блога, но това определено не означава, че не намирам време за готвене. 
Ами разбирате, има хора като мен, за които сътворяването на нещо  вкусно е по-скоро храна за душата, отколкото за стомаха. Тази година не започна по плана, който й бях начертала, но животът няма навика да се съобразява с нашите измислени сценарии и често изникват не една и две изненади. Затова пък, въпреки пречките, не оставям котлона студен, миксера - тих, и купите празни.

Ето защо тази вихрушка от предизвикателства ме накара да се понапъна още малко и да ви споделя една златна рецепта за нещо толкова вкусно, колкото и изглежда - Джалеби. 
Знаех за него отдавна, но се вдъхнових да го приготвя едва след като изгледах филма The Hundred -Foot Journey или както го превеждат на български "На един черпак разстояние". 
Един чудесен филм, който съдържа всичко изброено до тук - храна за душата, предизвикателства и разбира се огромна страст към готвенето.



В самото филмче става дума за индийско семейство, което имигрира в малко френско градче и решава да отвори индийски ресторант точно (ама точно) срещу известен ресторант, носител на звезда Мишелин. Е, от там следват и не малко колкото забавни, толкова и не толкова приятни случки, но пък важното е, че този филм завършва щастливо, оставяйки топлина не само в сърцето, но в цялото тяло, което само едно истински добре приготвено ястие може да направи.
И макар по-голямата част във филма да е отделена на желанието на младия индийски готвач Хасан да усъвършенства познанията си във френската кухня, той с най-голямо умиление си спомня за най-любимото му индийско ястие - джалеби.
Вкусните, златни, сиропирани дантели, които майка му е приготвяла.

Гледайки този филм, а надявам се и снимките тук, едва ли може да не ви се прииска да си отделите половин час и да ги приготвите и сами, а най-хубавото е, че това е една изключително икономична и лесна рецепта. Резултатът е повече от вкусен - той е наистина единствен по рода си. Ако искате да завършите деня подобаващо, запишете си рецептата, приберете се и я направете, а през това време си свалете филмчето (така де, да не мислите, че вярвам, че всеки ще търчи да си купи DVD :))



А ето и самите продукти:
1 ч.ч. брашно (добре е една 1/3 от това количество да е грис) 
1 ч.ч. вода
щипка сол
1/ 2 ч.л. бакпулвер


За сиропа:
2 ч. ч. захар
3/ 4 ч.ч. вода
1 ч.л. куркума (или малко шафран) 
1/2 ч.л. лимонена киселина / лимонов сок

Още:
олио за пържене

Започваме като приготвяме първо сиропа. Слагаме продуктите за него, без лимона, да заврат на котлона.  След като сиропът е готов, оставям още няколко минути да поври, за да се сгъсти. Тъй като често ме питате какво да направите, ако ви стане твърде гъст - просто прибавете малко топла водичка и разбъркайте :) 


След като сиропът е готов, дърпам от огъня, добавям лимонената киселина и оставям да се охлади напълно.
Тестото за джалебите приготвям като в купа смесвам сухите съставки,


а след това и водата. Разбърквам с лъжица - не ви трябва миксер. Получаваме тесто, плътно, като за катми.


Загрявам олио в съд на котлона. Температурата трябва да е 2/3 от мощността.
Прехвърлям сместа в пош или както аз направих - в малко по-плътна найлонова торбичка. Изрежете малко връхче и почнете да правите дантелки в олиото ето така:


Аз си приготвям една чаша или купа в която си държа "поша", така че да не изтича, докато чакам дантелките да се пържат - препоръчвам го от сега :)
Веднага след като се изпържат и от двете страни до златисто, ги прехвърлям за "баня" в студения сироп - само потапям, овалвам и изваждам.



Тъй като в сиропа има куркума, има изключително наситен жълт цвят, който допълнително дарява десерта с топлина :)



Освен това е много икономичен - от една чаша брашно излизат доста бройки, както виждате - така че бих нарекла тази вкусотия идеална за "стиснатите" дни, когато има още толкова време до заплата :)





Може да приготвите десерта само от брашно, но по оригинал се използва грис, което прави текстурата им доста по-хрупкава и затова го препоръчвам. Освен това задължително добавете куркумата - тя е важна, не я пропускайте. Важното е да не сме тесногръди като мадам Малъри :) 




Пожелавам ви слънчева и усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


34 коментара:

  1. Благодаря за рецептата. Имам само един въпрос: Какво се има в предвид под "баня" - само се потапят и веднага се изваждат от студения сироп или нещо друго?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Само се овалват и се изваждат - ще до доуточня и в рецептата.

      Изтриване
  2. Прелестни дантелки....Прекрасна идея ще проследявам с интерес и останалите филмови рецепти,Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Милена! Много сърдечни поздрави и усмивки от мен!

      Изтриване
  3. Страшна си! МНого интересна рецепта, пост, историйки в твой стил. С радост да те чете човек..

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Стамене :) Сърдечни поздрави от мен :)

      Изтриване
  4. Все щурави идеи в главата ти на теб. Аз затова си те обичам толкова много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехе, благодаря , Йолинка! И аз си те обичкам :)

      Изтриване
  5. Мила Люси, знаеш ли, че има хора на диета... Дебели хора - със слаби ангели... Но няма как да се подмине тази рецепта! Утре ще се прави! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Анета :) Дебели, не дебели - човек трябва да яде ;)

      Изтриване
  6. Благодаря за тази прекрасна рецепта! Лесна,вкусна и икономична!

    ОтговорИзтриване
  7. Невероятно! Благодаря за рецептата! Имам само въпрос...Колко време преседяват в захарния сироп?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Само се овалват и се изваждат.

      Изтриване
  8. Много вкусно изглежда и ще трябва да се опита . А и като гледам става бързо

    ОтговорИзтриване
  9. Tyrseh recepta i eto popadnah na neq!Blagodarq za ideqta shte q probvam i az Lusi,a filma beshe strahoten obicham da gledam kulinarni filmi i predavaniq.






    ОтговорИзтриване
  10. Страхотни, хрипкави дантелки сътворих благодарение на вас. Само не знам, защо ми се захароса сиропа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Чудно наистина така със сиропа - затова слагаме лимон или лимонена киселина, за да не се захароса!

      Изтриване
    2. Сложих пресен лимон... другия път ще сложа лимонена киселина. Божествени са и ще ги повторя.

      Изтриване
  11. интересува ме във колко олио се пържат

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е нужно да е много - около един-два пръста на дъното.

      Изтриване
  12. Я, какви златни дантелки...

    ОтговорИзтриване
  13. Tака като гледам -ряпа да яде Сурач с неговото джалеби,твоето е приказка,вълшебство,пълни ми се устата и решавам- ще се прави!!Огромно БЛАГОДАРЯ Люси за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за коментара, Ирина! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  14. Zdraveyte I az gi probvah no moite ne se piluchiha vsichkite mi.se razpadnaha nqmah nito edna cqla dantelka I mi stanaha super meki moje da se kaja siropirani

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Вероятната причина е, че тестото ви е било твърде течно и затова са станали меки. Тестото, макар и течно, благодарение на гриста ставах хрупкаво при пържене. Може да сте ги пържили недостатъчно или мазнината не е била на правилната температура и е попила в тестото. Като цяло и при мен имаше отчупвания от дантелките, но стават хрупкави. Поздрави!

      Изтриване
  15. Здравей благодаря за рецептата отдавна я търся. изглеждат стахотно ,ще я пробвам и аз

    ОтговорИзтриване
  16. Гинка Тодорова23 февруари 2017 г., 15:11

    Ех,това Джалеби,толкова от нищо нещо е,че няма как да не го харесаш.Благодаря за споделената рецепта. Хубав ден !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубав ден и на теб, Гинка и поздрави :)

      Изтриване
  17. Много рядко се случва да се изненадам от сладкиш.Поздравления за нетрадиционната рецепта.Още утре ще я пробвам.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...