сряда, 2 март 2016 г.

Хачапури със спанак и яйца - храна за очите / Khachapuri with spinach and eggs


*В статията има продуктово позициониране 

Днес пак ще изпълнявам желания. Този път ще бъде солено и тестено и ще включва пожеланата от вас съставка - спанак. Сезонът му тепърва предстои, но пък здравето е на мода всеки сезон, а спанакът е една от най-полезните зелении, които може да консумирате. Действа изключително благоприятно за очите (както и яйцата, които съм включила в рецептата), затова и нарекох под заглавието "Храна за очите". (И самото ястие заприлича на "очо":) ) 


Имам и друга причина да посветя тази статия на зрителното ни здраве. Като човек, който е носил очила почти половината си съзнателен живот, а другата - лещи,  е важно да се грижа за него. Сигурна съм, че сред читателите тук има хора като мен, които са съпричастни с това, особено в нашето ежедневие и непрестанното стоене пред компютъра. Затова искам да отделя един абзац да ви запозная с една нова платформа, която стъпи съвсем наскоро на българския пазар, но е с дългогодишен и доказан опит в редица европейски страни - Lentiamo. В него успях да намеря любимия си продукт най-изгодно като цена в България за момента и с коректно и бързо обслужване. Освен това се сдобих и с някои шантави такива за следващите сесии за хелоуински грим :) И тъй като съм практична натура, цените ме спечелиха веднага и бързо смених доставчика си на лещи. Надявам се тази информация ще бъде полезна и за някои от вас, и макар да е с рекламна цел,  трябва да знаете, че не бих писала за нещо в което не вярвам.

И така, обещах ви абзац и затова няма да се бавя много, а ще премина към рецептата. Смятам, че това отново е едно лесно и идеално за седмична вечеря ястие, което ще накара всеки да заобича спанак, защото комбинацията на продуктите е не само безумно вкусна, но както казах и полезна. Ето и днешните ни хачипури със спанак, сирена и яйце! 


  • Необходими продукти:
  • Около 500 г брашно
  • 1/2 кубче прясна мая 
  • 1 ч.ч. хладка вода
  • 1 с.л. захар 
  • 2 с.л. зехтин
  • 2-3 с.л. течна сметана (мляко) 
  • 1 ч.ч. замразен спанак (една шепа отцеден и нарязан)
  • 1-2 ч.ч. краве  сирене
  • 1 ч.ч. кашкавал
  • 2 яйца (в зависимост от бройката) 
  • 2-3 с.л. масло
  • щипка сол

Започвам като в 2/3 ч.ч. хладка вода прибавям една непълна супена лъжица захар и маята. Разбърквам, за да се разтвори, и оставям да шупне.


Можете да ползвате и суха мая, като ще ви трябва едно пакетче от 7 г.
Забърквам тестото като слагам около 2 ч.ч. и половина от брашното (пресято) в миксера, добавям зехтина (аз го правя на око) и солта.


Добавям шупнатата мая и пускам миксера да бърка с бъркалката за тесто. (Всичко това можете да направите на ръка, но все пак снимките показват моя процес и смятам, че е добре да съвпадат). Добавете още водичка или брашно, ако е необходимо - трябва да получите меко, нелепнещо тесто, което изглежда ето така:

 

Слагам го в леко намаслена купа, покривам с памучна кърпа и го оставям да се надигне за около 30-40 минути (в зависимост от топлината в помещението)


Готовото тесто прехвърлих върху набрашнен плот и доомесих, като накрая разделих на две топки.


Всяка от тях разточих на голям овален лист ето така:


В купа съм смесила натрошеното краве сирене, рендосания кашкавал,  сметаната и нарязания на ситно спанак. Тъй като аз ползвах замразен, след като го размразих, отцедих и нарязах, ми излезе всичко на всичко една шепа.


Завивам страните на хачипурита навътре, а отгоре разпределям половината от плънката. Моите бяха изключително големи, като едната заемаше тавата от фурната, но вие може да направите няколко по-малки, като ще ви се получат и повече бройки. (Ще ви трябват и повече яйца, което съм уточнила при продуктите)


Пъхам ястието да се пече, като ги пека последователно, на средна височина на фурната,  при температура от 190 градуса. След като се зачерви тестото, ги изваждам, чуквам едно яйце в средата и слагам малко масло върху белтъка на яйцето.


Готовата вкусотия може да поръсите с малко лют  червен пипер или лют зехтин.


С такава охота се ядат, че размерът тук наистина няма значение.


 Оставям ви с тези вкусни кадри и ви пожелавам вкусни, спокойни и весели празнични дни! 

 

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


18 коментара:

  1. Страхотни са! Наистина храна за очите, а и за душата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йоли :) Точно такива са! Усмивки и прегръдки!

      Изтриване
  2. Тези Хачапури много ми приличат на турското пидé, не знам обаче дали тестото се прави по същия начин. Но както и да е - голяма вкуснотия си е!
    Точно вчера обядвах спанак с яйце и много обичам, освен че си е много полезно.
    Страхотно предложение, ще опитаме вкъщи скоро, че сме фенове на подобни глезотийки. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Алекс! У дома имаше вето за спанака до съвсем скоро, но с такива рецепти успявам да го "пробутам" и вече се консумира с кеф :) Да ви е сладко и на вас!

      Изтриване
  3. Потекоха ми лигите, казвам ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Изключително вкусно се получи. Чудесни са за закуска. Благодаря за идеята, Люси.

    ОтговорИзтриване
  5. А ще се получат ли, ако използваме пълнозърнесто брашно?:)) Мисля още утре да направя на децата, изглеждат очарователнии :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, няма да има проблем и с пълнозърнесто :) Поздрави и сладко похапване!

      Изтриване
  6. Аз ги правих снощи и също използвах пълнозърнесто брашно. Станаха повече от страхотни - много, много вкусни. Изядоха се за секунди (на мен даже не ми стигнаха :D) и затова следващият път - тройна доза, хаха :) Детето искаше още и още! А то много обича овесени ядки и се чудя дали да не заместя следващия път брашното със смлени овесени ядки (овесено брашно), тогава ще ги хареса още повече!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз също ги правих така много голяма вкусотия. Вече ще правя най-редовно за закуска :D Според мен ще се получат и с овесено ;).. Не знам някой друг да се включи :D

      Изтриване
  7. Правих ги вече 3 пъти, но в по-големи количества. Все пак готвя за 3-ма мъже:). Бяха страшно вкусни, силно ги препоръчвам. Утре сутрин пак ще ги правя за моите юнаци, а и за мен... :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много вкусно! Благодаря за рецептата,Люси! Роси

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...