петък, 15 април 2016 г.

Хлебчета с вкусна плънка "Писани яйца" / Bread rolls "Еaster eggs" recipe


В днешния петъчен ден, посветен на целодневно мечтаене как ще си прекараме уикенда, ще ви дам още една идея за вкусна и сладка мечта - тези невероятно ухайни и апетитни домашни питки "Писани яйца". Нарекох ги така, защото..ами, я ги погледнете! 


Както ви обещах вчера, напълно в духа на наближаващия Великден ще се посветя на рецепти, които за чудесно допълнение към трапезата на този ден. И тъй като от Др. Йоткер бяха достатъчно любезни да ме снабдят с един щедър пакет от техните продукти, които предполагам повечето от вас знаят, че използвам доста често ( в частност какаото :)), реших да поекспериментирам с някои от продуктите, които са по-нови и за мен. Като тези за украса например! 


Продуктите са лесни за използване, придават много настроение, а  са и истинско удоволствие за децата, ако ви се се намират такива у дома :) Ако пък ви трябва вкусна рецепта за домашни хлебчета, опитайте тази, като ще ви покажа как да оформите хлебчетата, както и предложение за невероятно ароматна кокосова плънка, но вие можете да използват и друга по желание. Без повече дрън-дрън, ето и рецептата!
Необходими продукти:
За тестото:
Около 4 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. течна сметана
1/3 ч.ч.захар
1 ч.ч. прясно мляко
1 пак.мая на Др. Йоткер ( или половин кубче жива +1 с.л. захар)
1/3 пакетче бакпулвер на Др. Йоткер
2-3 с.л. масло
щипка сол
(+едно яйце за намазване на питките отгоре)
За кокосовата плънка:
6 с.л. масло
3 с.л. брашно
3 с.л. пудра захар
кокосови стърготини
ванилия

За украса:
конфитюр за намазване
цветен айсинг и конфети на Др. Йоткер

Преди да започнем приготвянето на тестото, продуктите трябва да са на стайна температура. Ако използвате жива мая, оставете я да шупне в леко затопленото мляко и добавената захар. Ако използвате суха, пригответе тестото, като в купа (при мен на миксера) прибавете пресятото брашно ( първоначално около 3 чаши), захарта и солта ( и сухата мая) . Направете кладенче и добавете течните съставки : течната сметана, млякото, леко разбито яйце ( ако сте ползвали жива мая - шупналата мая).
Разбъркайте всичко на ръка или в миксера с приставка за тесто. Добавете постепенно от мекото масло и останалото брашно, докато се образува хубаво, меко, но не лепнещо тесто.  Оставяме го да втаса на топло за около час и да удвои обема си. 


Готовото тесто разделяме на четири равни части, а всяка от тях на три. Всяка част оформяме на топче, а след това разточвам на овал ето така:


Намазваме с предварително приготвената от изброените продукти плънка. аз я направих на око, като затова и не можах да преценя използваните от мен кокосови стърготини, но да кажем малко по-малко от 100 гр. Трябва да получим нещо като паста, която може да нагласите на сладост или пък да използвате съвсем различна плънка. (У дома обожаваме вкуса на кокос и тази много ни хареса :) ) 


Намазваме един пласт върху тестото и завиваме на пура ( Ако искате хлебчетата да имат още по-яйцевидна форма, разточете единия край на овала малко по широк! ) 


Подгъваме двата края навътре ето така и редим в тавичка с хартия за печене: 


Оставаме да се надигнат още малко на топло, а след това намазваме с малко размито с вода яйце за блясък.

Печем ги в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 15-20 минути. Готовите питки намазвам отгоре с малко затоплено светло сладко/ конфитюр(като кайсии) или захарен сироп, като по този начин си гарантирам залепването на захарните конфети. 


Украсяваме отгоре и с малко от цветните айсинги, кой колкото може :) и готово. Нашите хлебчета "писани яйца" са готови, а причината да няма снимка в разрез, за да се види плънката е, че бяха нападнати унищожени преди да мога да си кажа, че не съм свършила със снимките. :) 


И така, ако това предложение ви харесва и искате да потренирате да го направите, може да участвате тази събота и неделя в безплатния уъркшоп в София Ринг Мол, където ще украсяваме великденски изделия с продуктите на Др. Йоткер. ( Повече за събитието вижте тук) А сега ви оставям да симулирате работа до кая на деня и да планирате един незабравим и усмихнат уикенд! 
***
П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

2 коментара:

  1. Люси,
    чудесни и много впечатляващи хлебчета.Тези продукти на д - р Йоткер са нови и за мен.Но са интересна украса.Прекрасно предложение за предстоящите празници.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ама много са весели тези яйчица! А с Йоткерчетата няма как да не е забавно и вкусно! Поздрави, Люси!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...