сряда, 20 април 2016 г.

Питки розички с крем и шоколад / Sweet bread rolls with cream and chocolate


Предупреждават ни за силни ветрове тези дни, а аз им вярвам, защото още тази вечер се събудих от шума, който се носеше навън. С леко притеснение станах да проверя дали няма да литне нещо от терасата. Всичко си бе на мястото, но навесът на спирката под нас се тресеше доста силно и когато минути по-късно чух силен трясък си помислих, че е заминал някой от панелите. Е, оказа се доволно почерпен гражданин, който бе изпитал затруднения с разминаването й, като възмутено извика : "Глей къде вървиш, бе" . Почти съм убедена, че не се самонахокваше, но пък макар и в просъница и доста късно вечерта, тази случка успя да ме усмихне. Голяма работа сме ние хората!
И така, решавайки вместо да се притеснявам и ядосвам на дреболии, сметнах, че е най-добре да задържа веселия поглед над живота, като си представя рецепта, която ще ви държи и вас,  на място, за да не ви отвее вятъра тези дни. :)


Ако сте на диета, сигурно ще искате да я подминете, но пък можете да си я запишете за по-нататък или просто да решите да се поглезите с нещо наистина, ама наистина вкусно. 


Предлагам ви тези вкусни хлебчета с крем и малки шоколадови капки, които ще ви разтопят душата. Правят се много лесно, а са идеална закуска, втора (хобитска) закуска, следобедна закуска и въобще всяко друго ястие, в което може да ги вмъкнете.  


А ето и самата рецепта:
За тестото:
1/2 кубче жива мая
500 г брашно
125 мл мляко
100 г масло
5 с.л. захар
2 бр.  яйца
щипка сол

За крема:
(или използвай домашен крем или готов пудинг по желание)
Още:
40 г шоколадови капки (парченца шоколад)
4 с.л сладко от кайсии

Започвам с направата на тестото. Шупвам маята в затопленото мляко, с една супена лъжица захар и две супени лъжици брашно. През това време пресявам останалото брашно и добавям отстрани щипка сол и останалата захар. Правя в средата кладенче и слагам шупналата мая.


Разбърквам на ръка или с миксер и добавям постепенно яйцата (на стайна температура) и мекото масло.


Прехвърлям тестото върху плота и доомесвам с още малко брашно или мазнина, докато престане да лепне, но остане все така меко. Поставям в намаслена купа и покривам с кърпа /стреч фолио. Оставям на топло да удвои обема си за около половин час. 


През това време (или предварително) приготвям крема. Използвам крема от тази рецепта, тъй като е в повече, а обичам да намирам рецепти, които да се съчетават и да мога да намеря приложение на остатъците от продукти :) Вие може да използвате друг домашен крем или готови пудинги, както е в рецептата по оригинал, като може да добавите ядки или да замените шоколада с такива или пък плодове. 
След като сме приготвили и напълно охладили крема се залавяме с тестото. Разточваме го на правоъгълник с приблизителни размери 40 х 50 см и го намазваме с крема. 


Отгоре поръсвам с шоколадови капки или нарязан на парченца шоколад. 


Завивам на руло и режа на розички. Подреждам в тавичка и оставям да втасат за още около половин час. 

                        

Питките печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути. Ако тръгнат да се запичат прекалено отгоре - сложете лист алуминиево фолио. 


След като ги извадим от фурната ги глазираме с леко затоплено кайсиево сладко.



И докато в стаята се носи такъв аромат, ще ви е трудно да правите снимки без да ядете :)

 

Наложи се да извадя второ хлебче,


но и него го сполетя същата съдба. :)
Е, аз продължавам с похапването,  а на вас пожелавам прекрасен ден! :)

Ако харесвате рецептите тук, не пропускайте да ме подкрепите с гласа си в наградите на Блоговодител в линковете по-долу!


П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

3 коментара:

  1. Доста за попрегорени :)
    Иначе рецептата изглежда супер!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда невероятно! Но с всичкия този крем и мекто тесто, задачата с нарязването на охлювчета ми се стува невъзможна! Явно е нужно опит и майсторство за да не изтече всичкият крем още на плотаи да запазят формата си! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет. Зависи какъв крем използвате. Моят бе домашен и доста по-рядък от други, които може също да се използва или пък готов пудинг. Но като цяло няма проблем с рязането, стига да се ползва хубав и остър нож. Поздрави сърдечни ;)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...