вторник, 4 октомври 2016 г.

Кюфтета по италиански с моцарела / Italian Meatballs with Mozzarella


Едва ли има рецепта, която да съм писала по-бавно в последно време, особено спрямо бързината, с която самото ястие се изяде. Е, не е като други, да кажа, за броени часове или минути, защото това ястие е идеалната седмична вечеря или обяд, тъй като ще ви подсигури такъв поне два-три дни при нормална консумация. Хубавото тук е, че точно тези невероятни италиански мини кюфтенца са класическа съставка и на популярния сандвич с кюфтета, обичан от милиони хора по света. Той пък е чудесна закуска или обяд за офиса.


Aз няма какво да ви залъгвам - хапвах си ги у дома, като това е едно от малкото ястия, които наистина са си вкусни и на следващия ден или на по-следващия, претопляни за пореден път. 
Вие разбира се може да решите да направите половин доза, за да се изядат веднага, но предвид това, че в последно време готвех и хапвах сама, ми дойде доста добре да имам домашно приготвено ястие в хладилника.


Това, което харесвам на тази рецепта, освен че може да ползвате току-що затворените бурканчета или шишета със зимнина от доматен сок или сос, е и че може да оползотворите останалия ви стар хляб, като го направите на сухари или го запечете. Сосът в ястието е толкова богат на вкусове, че става идеален за топене:


Но няма какво повече да отлагаме, ето и самата рецепта, като започнем с необходимите продукти:

Необходими продукти:
400-500 г кайма (смес или от св.плешка)
1 голяма глава лук
1 ч.л. сос уорчестър
1 яйце
1/2 ч.ч. галета 
Подправки:
черен пипер
червен пипер
риган
кимион
чеснов пипер
босилек
мащерка

Още:
200 г моцарела
1-2 домата
1 люта зелена чушка
домашен доматен сос (сос маринара)

Започвам с овкусяването на каймата. По принцип тези кюфтета се приготвят предимно с говежда кайма, но аз предпочитам смес или тази с намалено съдържание на мазнини, която е от свинска плешка. Овкусявам с подправките, като ползвам сухи, а количеството им е според вкуса ви. Аз обичам подправки и не ги пестя тук:


Прибавям смления в чопър лук, леко разбитото яйце, както и галетата, като за целта ползвам домашна. Когато купувам франзела или някакви хлебчета и те изсъхнат, ги смилам и получавам галета, която е доста по-едра и вкусна от тази на пазара.



Започвам оформянето на кюфтетата, като някои предпочитат използването на лъжица за сладолед. Аз обаче ги харесвам още по-дребни, затова ги правя на ръка. Използвам този метод, който ви гарантира еднаква големина накрая: разпределете каймата равномерно под формата на правоъгълник и я нарежете на квадрати ето така:
За съжаление не успях да снимам сама точно тази част от процеса, но намерих тази снимка в нета, която показва много точно и нагледно.
Готовите кюфтета нареждам в тавичка, покрита с фолио и леко намаслена с олио.


Пека кюфтетата на 200 градуса за около 20 минути. Важното е да са сочни, а не толкова запечени, тъй като ще ги печем втори път.

През това време приготвяме соса: Може да ползвате любимия си италиански доматен сос от буркан или консерва, класическа рецепта за сос маринара или просто да сложите на котлона 500 мл домашен доматен сос. Ние го приготвяме на село, като сосът е подправен със захар и сол, но при затоплянето му тук може да овкусите с малко зехтин, черен пипер, дафинов лист и 1-2 скилидки чесън.

Поднасяне: Слагам част от соса в тавичка или тиган, годен за ползване в печка, а отгоре нареждам част от кюфтенцата. Разпределям малко от нарязаните домати отстрани, а отгоре нарязаната на филийки моцарела.  Пъхам ястието във фурната още веднъж, до запичането на моцарелата.



Поднасям с нарязана на ситно люта чушка и препечни филийки.



Не мога да ви опиша какви аромати, какво чудо...направо да си изгориш устата от лакомост, както не пропуснах да направя аз :)


А ето и още една идейка за хапване на тези кюфтенца...в сандвич!

Оставям ви да прецените кога е удачно да ги приготвите, а пък после ми пишете в коментарите!
Вкусна седмица, приятели!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




8 коментара:

  1. Хм! И италианец ще ти завиди на теб! Страшно апетитно!

    ОтговорИзтриване
  2. Мила Люси, благодаря за поредната вкусна рецепта и за подробното описание! Не за първи път готвя по твоя рецепта, но за тази искам да ти благодаря специално, защото стана любима на цялото семейство! Страхотна си!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен! Много се радвам и се надявам и занапред да е така с рецептите :) Поздрави сърдечни на теб и цялото семейство!

      Изтриване
  3. Люси,
    много интересно типично италианско ястие.Италианците правят и подобни малки рибни кюфтенца.Ястието може много бързо да се приготви с готов доматен сос от консерва и затова е подходящо за бързи обяди или вечери.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! Звучи много добре, макар самата аз да не съм яла рибни кюфтета досега! Поздрави и много топли усмивки!!!

      Изтриване
  4. И каква стана тя, мислех, че ще се затриеш по норвежко и ще изоставиш блога, пък то - аз съм се затрила тука и съм пропуснала всичките тези вкусотии, караш ме да хлъцвам със всяка рецепта, било то солена или сладка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как да се затрия...аз и да се опитам, с топ не може да ме мръднеш от кухнята, Веселка! То все нещо трябва да се яде! :) Радвам се,че допадат моите предложения, мила! Най-топли прегръдки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...