петък, 28 октомври 2016 г.

Руло "Тирамису" / Tiramisu Cake Roll


Ето, че отново дойде края на работната седмица! С нея и края на силите, които ми бяха останали, тъй като малко или много есента си казва думата. Обичам този сезон, но постоянната смяна на времето от дъждовно към слънчево до мрачно и истински хлад е по-досадно менящите се настроения на тийнейджърка в предменструален синдром. 

Трудно е да задържиш позитивно и слънчево настроение след като навън става все по-сиво, а хората по-кисели. 

За съжаление, негативизмът също е заразен и както си усещах, че започва да пълзи бавно -бавно по гръбначния ми стълб цяла седмица, събуждайки се с главоболие в последната сутрин от работната седмица, реших да не му се подавам, а да се фокусирам върху хубавото. 

Факт е, че е е петък! А в петък, приятели мои, всичко е възможно!!!! 


Влюбена съм в петък! Това е денят в който някой приятел най-успешно може да успее да ме навие да излеза навън, макар и с триста зора, а накрая да се окаже една чудесна и забавна вечер, която да завърши с похапване на топли закуски в близката закусвалня в пет сутринта. 

И така, познавайки вече добре изпитаната система, сякаш тялото ми започва автоматично да презарежда сили следобеда с такава скорост, сякаш съм изпила някоя колбичка мана и ето, че към осем вечерта съм във форма за "близки срещи с " с третия вид. 


Целият този ентусиазъм се отразява и на желанието ми за готвене, тъй като мозъкът ми започва да кипи от идеи. Ето така се появи и това руло "Тирамису".


Не бих могла да ви кажа кое е по-хубавото на този супер вкусен, нежен десерт - невероятно пухкавия крем с маскарпоне, сочните, напоени бишкоти в сърцевината или крехката пандишпанена обвивка на десерта, богато поръсен с какао и шоколад. Ще оставя на вас да прецените, а аз ще ви кажа колко лесно става всичко. Ето и рецептата; 

Необходими продукти:
За блата: 
6 яйца
5 с.л. брашно
5 с.л. пудра захар 
1/2 пак. бакпулвер
 щипка сол
За крема: 
400 г маскарпоне
250 мл сметана за разбиване
4 с.л. пудра захар

Още:
12 бр. бишкоти
1 ч.ч. кафе
50 мл бадемов ликьор/ ирландско уиски
какао за поръсване


Започваме като приготвяме блата. Отделяме жълтъци от белтъци. Разбиваме с миксер  белтъците със солта и захарта на твърд сняг. Продължавайки да разбиваме, прибавяме един по един жълтъците, докато се интегрират изцяло в пухкавата смес. Спираме миксера и в сито слагаме брашното и бакпулвера, като пресявайки постепенното, се опитваме да ги интегрираме в сместа, разбърквайки с шпатула от долу нагоре, бавно и внимателно, за да запазим въздушността на сместа. Изсипваме в тавичката от фурмата, предварително застлана с намаслена хартия за печене. Печем за около 7-8 минути в загрята на 200 градуса фурна, докато блата се зачерви.


Оставям да се охлади напълно, а след това отлепвам внимателно от хартията за печене. 
Приготвяме крема като разбиваме маскарпонето с пудрата захар ( може да сложите още сладост по желание), а след това прибавям малко по малко  от предварително разбитата на твърд сняг сметана. Ако ползвате животинска сметана, може да добавите и фиксатор за сметана. 


Сглобяваме рулото като слагаме половината от крема върху блата, разпределяйки го равномерно навсякъде. Потапяме бишкотите от всички страни в горещото кафе, в което сме сложили ликьора, или ако нямате наличен, и уиски ще свърши работа. 


Редим бишкотите по този начин, като ако искате може да направите само три редици, но аз съм привърженик на маскимата : Колкото повече, толкова повече.


Разпределяме отгоре и другата част от крема ето така: 


Завиваме хубаво рулото, като аз си помагам с опаковъчно фолио, тъй като ми е лесно да го пристегна добре. Пъхаме в хладилника за няколко часа. 


Преди поднасяне поръсваме обилно с какао. Аз украсих и с малко шоколадов ганаш и кафе на зърна.




Мога да ви уверя, че вкусът е на истинско тирамису, с тази разлика, че по-лесно се яде с ръце, пък за моите приятели, които ще се облажат тази вечер, това не са малко ползи.



Те винаги се радват, когато има какво да подложат преди питиетата, така че аз моята работа си я свърших, сега е ваш ред! 

Направете тази вкусотия още тези дни, пък аз ще чакам отзивите ви в коментарите! 

 

Сладки почивни дни, приятели!
Аз знам..моите ще бъдат такива ;) 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


17 коментара:

  1. Люси,
    чудесно , много интересно руло " Тирамису ".Нямаше да ми хрумне сигурно никога такъв пълнеж с бишкоти и крем подобно на тирамисуто.Но аз знам,че ти кипиш от идеи особено що се отнася до десертите.Нямаш равна в приготвянето и поднасянето им.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Наистина максимално се доближава до оригинала на десерта и ще се радвам да го опиташ и естествено да споделиш впечатления! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  2. Отново е вкусно и красиво тук, но този път ухае на Тирамису, а аз не мога да стоя безучастно, когато наоколо има от него :)
    Прекрасно е, Люси, съвършено!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! Чувствай се почерпена, че и кафе ще стана да направя! добре си ми дошла! Поздрави от сърце, мила!

      Изтриване
  3. Определено вкусно и носещо настроение е това завито тирамису:) Хубав уикенд, Люси! До другия петък остават само 7 дни! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Аплодисменти и прегръдки, Люси! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Не зная какво чакам с по-голямо нетърпение- самата рецепта или историята преди нея!! Но винаги съм очарована и от двете!

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда страхотно, мисля да го пробвам :) Ако може да ми кажеш горе долу,размера на тавата ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лилия! Тавичката е с размери 26x36см. Поздрави!

      Изтриване
  7. Току що го приготвих неописуемо вкусно,море от наслада. Благодаря ти Люси продължавай в същия дух невероятна си ти и твоите изкушения!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оставения коментар, Марина! Радвам се, че е толкова положителен :) Поздрави от сърце!

      Изтриване
  8. Изглежда много вкусно! Днес ще го приготвя. Бишкотите от твърдите, които са за тирамису ли да са или могат да се ползват и обикновените меки?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Могат да се използват и от двата вида бишкоти, но в случая, за да съм вярна на италианското тирамису използвах техните твърди бишкоти. Поздрави!

      Изтриване
  9. Направих го за Коледа и стана уникално вкусно

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...