петък, 25 ноември 2016 г.

Сьомга с портокалов сос / Orange Glazed Salmon


Ето, че отново съм на Холандска земя! Отново гостувам на сестра ми, отново познатата радост от нашата ежегодна среща...уж еднакво, но толкова различно. Този път е различно, защото радостта е още по-голяма. За първи път в прекрасната къщичка от червени тухлички, на тихата холандска уличка, се чува по-приятен звук от гърмящ от уредбата метъл и това е сладкият смях на бебе.
Ноа, моят сладък племенник е най-хубавото нещо, което съм виждала на тази земя и след няколко месеца "връзка от разстояние по нета", най-сетне мога да го прегърна и да не го пускам. След неговата усмивка, сякаш светът се промени, а цветовата палитра придоби още няколо пъстри цвята, за които дори не съм подозирала.


Гледайки го да спи спокойно, и сестра ми, която скоро не е имала това щастие, всякакви мисли минават през главата ми. Първо искам да приготвя всяка възможна вкусотия за моята сестричка, която няма време да се усмихне буквално, (но го прави щом зърне малкото вързопче), И това е най-малкото, което мога да направя, когато им гостувам - да ги гощавам с всевъзможни ястия.
А те, младите родители, хапват с охота. И докато малкият Ноа още не може да оцени кулинарните възможности на леля, тъй като менюто му е меко казано ограничено, то не означава, че няма да се грижа да се храни здравословно за в бъдеще.
Бъдещето е нещо, за което автоматично мисли човек, щом в живота му влезе бебенце. Ето защо, инициативата в която ме поканиха WWF наскоро, така бързо ме плени.
В своя Рибен буквар, който може да видите онлайн тук, те ни помагат да изберем не само полезната за нас риба, но и такава, която не е засегната от незаконен или свръхулов, който води до нейното постепенно изчезване и злоупотреба.


Точно така избрах и следващата си рецепта, напълно спокойна, че сьомгата, която купих отговаря на нужните стандарти и изисквания. Вие също може да се запознаете повече с проекта, в който участват 11 европейски страни, а в приложението може да се "почерпите" и с още няколко чудесни идеи за ястия с риба и морски дарове, в секцията "рецепти"тук
А ето и моето предложение, с което искам да подкрепя тази чудесна инициатива, а именно : Сьомга с портокалов сос. 
Ето какво ви трябва:
4 бр. филета сьомга (без кожата)
2/3 ч.ч. портокалов сок 
кората на половин портокал
2 скилидки чесън
1 с.л. лимонов сок
1 1/2 с.л. мед
2 1/2 с.л. царевично нишесте
50 мл пилешки бульон
сол и черен пипер на вкус
малко зехтин
1-2 клонки розмарин


Взимаме филенцата риба, овкусяваме със сол и пипер на вкус от двете страни. На котлона, на средна степен загряваме 1-2 с.л. зехтин и слагаме да се запържат филенцата до светло кафяво. 


Приблизително около 3 минути от всяка страна.


Докато филенцата се запържват, нарязвам чесъна на ситно, кората портокал (може и да се рендоса) и малко розмарин - около 1-2 с.л, в зависимост доколко ви допада този аромат.


Готовата риба изваждаме в чиния и оставяме настрана. В същия тиган запържваме чесъна и розмарина, като добавяме 1/4 от бульона. Оставяме да поври, докато почти се изпари. След това прибавяме портокаловата кора и сок, меда и лимоновия сок. Разбъркваме и накрая прибавяме и останалия бульон и нишестето, което предварително сме смесили и направили на кашичка. Оставяме целия сос да се хомогенизира, като поври около минута и разбъркваме непрекъснато. Подправяме с още сол и пипер на вкус. 



Изключваме котлона и слагаме филенцата в соса, да се "окъпят" хубаво от всички страни. Украсяваме с още малко пресен портокал и клонки свеж розмарин.


Това е едно наистина бързо, лесно и идеално за всеки сезон и диета ястие, което ще се радвам да ви хареса, колкото и на мен!


Оставям ви с тези вкусни кадри, както и много интересна и ползна информация от страничката на проекта, а аз ще разгледам какви други подходящи риби има там, с които да ви предложа рецепти!
Пожелавам ви слънчеви почивни дни, приятели!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

8 коментара:

  1. Люси,
    правила съм подобна риба с лимонов сок, с портокалов сок или със смес от двата сока.Обикновено я правя варена на пара или леко сотирана като теб и става много вкусна.Чудесно предложение е и твоето.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! Рибка с лимон е класика, но и с портокали е чудесна! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Люси, ястието ти изглежда великолепно. А когато Ноа порасне съм сигурна, че ще се влюби във всичко приготвено от леля му. Просто няма как да е иначе, защото ти си вълшебница.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от все сърце, Танче! Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  3. Абе какви ти снимки на риба...аз искам Ноа, ааа, само ти ли да му се радваш, ами ние? Прегръдка, и ти желая и теб да споходи това щастие, Люс!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително благодаря за всичките ти топли коментари на рецептите, Веселка. Ти си много сърдечен човек и никога не пропускаш да похвалиш, което ме впечатлява изключително много. Малко са хората като теб! Живи и здрави всички, мила!

      Изтриване
  4. Много хубава и идейна рецепта! Дали ще се получи добре, ако се замени пилешкият бульон с друг вид? Нещо постно като за този период.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Мисля, че и с зеленчуков ще се получи :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...