понеделник, 19 декември 2016 г.

Джинджифилови сладки "Снежинки" / Gingerbread cookies "Snowflakes"


Всяка година изпращам коледни картички! 
Всеки, който ме познава го знае и понякога още ми се чуди защо въпреки напредването на технологиите, практичната възможност да пишеш за секунди на месинджър, вайбър, скайп или "добрия стар смс", пак си правя труда да купувам и да пращам картички по пощата. 
Ами друго е! 
Дали защото съм си нося сантиментална и романтична душица или просто смятам, че човек трябва да получава и нещо друго в пощенската си кутия освен сметки и промоционални вестници, но според мен усещането да видиш плик, адресиран от стар приятел е едно от най-топлите и сгряващи сърцето чувства. 
За близките около мен обаче, за които няма нужда да се съобразявам с условието за "нечупливо" обичам да правя ето такива ядливи "картички". 



Големи и малки джинджифилови сладки:  снежинки ( или пък човечета) , от любимото си джинджифилово тесто. Идеално за коледни къщички, за всякакви бискивти, за ядливи играчки на елхата и какво ли още не. Но днес ще ви представя моят най-любим и отличаващ се вариант : големите , коледни снежинки, с пъстри прозорчета от разтопени бонбони. 


Но ето първо необходимите продукти:
За тестото:
1 яйце
125 г меко масло
3/4 ч.ч. светла кафява захар
1/ 2 ч.ч. мед / меласа
4-5 ч.ч. брашно
2 ч.л. млян джинджифил
2 ч.л. канела
1/4 ч.л. млян карамфил
2 ванилийки
1 ч.л. лимонова кора
щипка сол

За айсинга:
1 белтък
1 ч.ч. пудра захар
няколко капки лимонов сок
Още: 
шепа цветни бонбони за смучене

Започвам като приготвям тестото за сладките. Разбивам мекото масло със захарта, а след това прибавям яйцето и меда.  Прибавям подправките и ароматите. Може да сложите повече от любимите за вас подправки.
Слагам накрайника за тесто на миксера и започвам да прибавям една по една чаши от пресятото брашно. 


Докато е още меко и лепнещо тестото прехвърлям върху плода и започвам да прибавям още брашно, като меся на ръка, докато стане, меко, нелепнещо тесто. Количеството брашно е приблизително - опитайте се да работите на усет.
Готовото тесто опакова във фолио за свежо съхранение и прибирам за около час в хладилника. След това взимам половината и прибирам другата на хладно.


Разточвам на лист и изрязвам с помощта на формички. Моята е доста голямa и си я купих от Холандия. Ако ви харесва точно този вариант обаче, ви препоръчвам да си принтирате един "модел" от интернет и да изрязвате по линиите. Ще бъде по-голям играчка, но ако сте решили да шашнете някого - трябва старание ;)


Премахвам вътрешната част на снежинките с помощта на нещо остро 


и запълвам с натрошени цветни бонбони за смучене. 


Аз използвах най-обикновени цветни , плодови бонбонки, като използвах само по  един вкус за всяка снежинка. 


Слагам бисквитите да се пекат в предварително загрята фурна на около 180 градуса за няколко минути ( зависи  от големината), докато се зачервят, а захарта в "прозорчетата" се стопи и започне да "кипи" на балончета. 

Оставете бисквитките да изстинат върху хартията за печене, тъй като докато са още топли са меки и може да се счупят. Освен това, трябва малко време докато бонбонките се втвърдят и се получат тези красиви прозорчета. 
не успях да хвана добре кадъра, но преминавайки светлината през тях е истинска картинка и игра на цветовете. 


След като сладките са охладени, забъркваме айсинга като в купа слагаме белтъка и двойно пресятата пудра захар и почваме да бием, докато получи бяла, гъста смес, която разреждаме като прибавяме няколко капки пресен лимонов сок. Трябва да бъде с текстура за шприцовене, като  имайте предвид, че след като изсъхне на въздух,  ще се втвърди допълнително. 
Айсинга може да оцветите и с различни ядливи боички и да направите цветна украса, но аз предпочетох да я оставя в бяло. 




И както казах...има още цяла седмица до Коледа, така че време за сладки има, както и за още мнооого предложение от моя страна за празнични вкусотийки :) 

Весели празници, приятели! 

***

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

12 коментара:

  1. Леле, страхотни картички! И аз искам да получа една такава! Фантастично красиви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йолинка ;) Давай адреса! Весели празници, мила!

      Изтриване
  2. Wow, Люси, woooow, не мога да кажа, че си надминала себе си, защото имаш и доста сложни творби, нонаистина ме светна една коледна светкавица като ги видях. За мен Коледа започва в началото на декември с правенето на сладките, които се редят в красиви кутии и ... ако остане нещо от тях до празниците добре :) Тази година, с бебенце вкъщи нямам времето за любимото си хоби, затоеа ще се порадвам на твоите! А ти какво ще сложиш на коледната трапеза?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Калинка и ти благодаря за толкова милите думи! Да си призная още не съм измислила какво ще готвя, та ще видим накрая какво ще ни хрумне. Поздрави от сърце на теб, малкото бебенце , цялото семейство и разбира се, весело посрещане на празниците!

      Изтриване
  3. Люси,
    и аз като теб обичам да изпращам картички.Стародавна традиция си е, много е приятно получавенето им.Но твоите сладкиши са страхотни за празниците.Традиционни аромати опаковани в красиви форми.
    Поздрави, весели празници и приятна предпразнична подготовка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Весели празници и на вас и цялото семейство! Най-сърдечни и топли поздрави!

      Изтриване
  4. Здравейте, никакъв набухвател ли няма в тази рецепта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, по принцип няма, но ако искате може да сложите. Поздрави!

      Изтриване
  5. И пак ще напиша - Вълшебница си ти, Люси!Щастливци са твоите приятели,
    Цялата ти коледна подготовка е впечатляваща и неустоимо апетитна.
    Много комплименти за теб, голяма прегръдка и весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Дианка!
      Изпращам ти най-топли прегръдки и разбира се, пожелания за весело посрещане на празниците!

      Изтриване
  6. Въпрос: Ако се прекали с джинджифила, какво мога да направя със сладките? Приемам предложения. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да се смелят и да се смесят с други бисквити за основа за чиизкейкове и други десерти, Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...