понеделник, 30 януари 2017 г.

Милинки - душички / Milinki - Soft bread balls with cheese




Имали ли сте една от онези красиви и спокойни вечери, в които излизате навън, на кино и театър, с някой приятел/ ка, всичко върви изключително културно и нормално. След събитието решавате да отиде в някое по-така местенце, където да се "лигавите" половин час над една чаша скъпарско вино ( навярно от някое безизвестно шато във Франция с местния еквивалент на село Тъпилещово), обсъждайки режисьорските похвати при заснемането на филма, под звуците на джаз и приглушена светлина, възхищавайки се вътрешно колко възрастно и възвишено се държите в този момент. 

И всичко върви толкова приятно докато една малка покана от "онзи приятел", който винаги ви кани на най-яките купони, от които се възстановявате половин година не преобърне плановете ви с главата нагоре. 

-Люска, как върви диетата?
- Ми хапнах  само една миленкааааааа......
Решавате да се отбиете на "мястото на събитието " на път за вкъщи и от там насетне културната вечер става не толкова култура...но в никакъв случай, по-малко забавна! 
И макар скоро да не съм имала преживявания точно от този вид, една рецепта ме накара да се подхлъзна супер жестоко, от така да се каже, опитите ми за диета напоследък. 

Наистина си мислех, че ще се опитам да си хапна едно парченеце само, но преполовявайки половината тава, сметнах каузата за загубена и се отдадох на тъмната страна. 



Погледнете за какво става въпрос тук?  То това не е пух, а направо пух и творчество! 
Отдавна не бях хапвала толкова вкусни милинки, които да ме върнат в спомените ми от училище, където тази тестена закуска бе повод за военни стратегии и междукласови битки в столовата. 
Рецептата видях от тук, и аз също направих двойна доза, тъй като осъзнавах, че имам по-голяма тава, а подсъзнателно не осъзнавах, че ми се яде повече отколкото искам да си призная ;) 

Но ето и самата рецепта:

Необходими продукти за една доза:
Около 500 г брашно София мел Класик
Около 2/3 ч.ч. мазнина ( масло/ олио смес) 
1/2 кубче жива мая
250 мл прясно мляко
125 сирене
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
1с.л. винен оцет
1 яйце

Започваме като си приготвяме закваската. Загряваме млякото докато стане хладко. Към него прибавяме захарта, маята и една супена лъжица брашно. Разбъркваме, докато се разтвори всичко и оставяме на топло да шупне.


В подходящ съд пресяваме половината от брашното, правим кладенче и добавяме шупналата мая. 



Започваме да добавяме постепенно яйцето ( при мен са две, тъй като както казах, правих двойна доза), солта, оцета, около три супени лъжици олио. ( може и друга мазнина).


Започваме да прибавяме постепенно и от останалото брашно, така че да сме сигурни, че ще получим меко, нелепнещо тесто. Прехвърляме в намаслена тавичка и оставяме на топло да удвои обема си....


ето така.
Покриваме с кърпа или намаслено от вътрешната страна с олио стреч фолио, за да не залепва тестото по него.


След като тестото е готово, разделяме го на 12 части, като за мен този начин е най-лесен, за да са равни ( Отново, тестото е двойна доза на снимките, тоест направих 24 части )


Оформям всяка част на топче, като ги редя в дълбока тавичка, намазана с олио. ( Аз потапях всяко топче преди да го сложа в тавата,  в малко разтопено масло и олио ( около 100 г масло). Не е задължително, а по-скоро прищявка, така че може да ги сложите и така, както Кристина ги е направила :) 


Оставяме милинките на топло, за да се надигнат за още 20 минути. След това запържваме една супена лъжица в брашно в останалата мазнина. Оставете леко да се охлади, да не е много гореща и залейте милинките. Натрошете отгоре сиренето. 


Печем милинките за около половин час в предварително загрята на 180 градуса фурна. 


Още топли ги задушавам, за да омекнат още повече. Лично аз сметнах тестото за малко безсолно, въпреки, че увеличих солта, но все пак това зависи много и от вкуса на човек и как соли солта. Затова препоръчвам да прецените сами, спрямо вашия продукт и вкус нейното количество. 


Не само от уважение към Кристина, която е споделила с нас тази рецепта, но и защото наистина са супер пухкави, смятам, че тези вкусни закуски, заслужено носят и името, което им е дала:  милинки-душички! 



Аз, като тотален фен на Междузвездни войни искам да повлека колкото може повече хора по пътя на тъмната страна, споделям и с вас тази рецепта, която се надявам да ви изкуши и да видите, че ако имате достатъчно килограми по себе си, дори и да се "подхлъзнете по пътя", няма да ви заболи от падането :)

Усмихната седмица, приятели :) 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


28 коментара:

  1. Ами повлече ме … по пътя на тъмната страна 😉 усмихна ме … даже ме разсмя на глас 😃 Ама как само обичам да те чета Люси!
    Хубав и усмихнат ден Слънчице ❤️

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила ;) Радвам се, че съм го направила! Прегръдка!

      Изтриване
  2. Може ли сиренето да е вътре в топчетата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може :) Най-добре и отвътре и отвън :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Голяма вкусотия, Люскааа!! Много ме изкушаваш,килограмите ме спират, но ще ги пренебрегна и ще ги опитам тези душички.
    Прегръдки, миличка и прекрасна седмица!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Руми :) Прегръдки и усмивки и от мен!

      Изтриване
  4. Zdraveite! Ako Vi se struva malko bezsolno az xslagam i malko sol v zalivkata.

    ОтговорИзтриване
  5. Люси, много се радвам, че са ти харесали милинките ми и благодаря, че си споделила източника. За мен е истинско удоволствие! Продължавай да твориш!❤

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Криси, аз благодаря за подробната ти и много вкусна рецепта! Няма как без източник :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  6. Ооо, Люси! Поддавам се на тъмната страна,веднага!!!!
    Вече няколко рецепти за милинки пробвам,но все не ги докарвам, като тези от спомените ми.Ще тествам, дано се доближа до вкуса, който си спомням.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нат, знам за какво говориш ..и аз съм така. Колко ли рецепти не направих вече. Тези, вярвам, че ще ти харесат :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  7. Люси,
    и аз имам една рецепта от моята майка за милинки , подобна е, може даже да е същата.Но отгоре като заливка приготвям следното - всяко топче от милинка го пускам в топла мазнина, а след това овалвам в леко солена галета.Така подреждам топчетата и се получават също чудесни милинки с леко солена заливка и добре омазнени.Чудни са и твоите, всичко зависи от хубавото тесто.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Звучи чудесно, Лени! Ще опитам и така :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  8. Това са най-страхотните миленки които съм опитвала някога.Направих ги за закуска и станаха страхотни.Благодаря за точната рецепта.Страшна си Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за отзивите! Сърдечни поздрави и усмивки!

      Изтриване
  9. За първи път правя милинки. Станаха много вкусни, всички ги харесаха. Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Катерина :) Благодаря заоставените отзиви. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  10. Отново очарователно представена рецепта. В момента ги правя и се надявам да се получат. Поздрави и благодарности за чудесния блог!

    ОтговорИзтриване
  11. Рецептата, която е с 500гр. брашно и 250мл. прясно мляко е половин доза на твоята, която е на снимките. ТАКА ЛИ ДА РАЗБИРАМ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Както съм написала, аз също съм направила двойна доза, тоест за тавата от снимките съм ползвала цял килограм брашно, но за по-малки тави, ще ви стигне и една доза. Поздрави!

      Изтриване
  12. от тестото правя ленти около5 мм дебели - посипвам ги със сирене и мазнина и завивам на руло- сиренето остава вътре - режа рулото на шайби с 3-4 см шир. и ги подреждам с отвора нагоре - стоплям мазнина и сипвам в нея галета - става гъста каша с която намазвам отгоре и пека на 180 градуса

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че споделихте и този вариант. И аз съм ги правила така ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  13. Обожавам милинки! Тлокова са вкусни, толкова БЪЛГАРСКИ! Страхотна рецепта! Благодарности, че я видях, че така добре е описана, ще опитаме скоро и ние тази рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мими! Надявам се да ви хареса :) Поздрави!

      Изтриване
    2. Люси, страхотна рецепта! Направих я и имайки предвид, че съм абсолютен начинаещ в тази област, се получиха чудесни. Продължавай да ни радваш с всички твои изчерпателни и предизвикващи публикации. А аз продължавам към великото козунаНачинание :)

      Изтриване
    3. Благодаря, Анонимен! Радвам се много и продължавай да покоряваш тестения фронт! И аз малко се притеснявах на тестото, но сега ми е едно от най-лесните неща! Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...