сряда, 22 март 2017 г.

Златен ябълков пирог / Apple pierogi (Russian apple pie)



Пролетта е тук! Файнали! Ако не бяха изборите тази седмица, щях да кажа, че най-сетне се вижда краят на мрачното и подтискащо време, но предвид кандидатите, мога да кажа това само за зимата. 


Решена обаче да взимам от живота всеки хубав ден и да го изживявам пълноценно, повечето слънце и по-дълъг ден са ми засега достатъчни да задържам сравнително задоволително ниво на позитивизъм през деня. 

Даже започнах и подготвящата ме за лятото спортна програма, макар и за момента само да наподобява на това, тъй като стигам до началото на упражненията, които почти винаги започват с "легнете на пода" и се събуждам 20 минути по-късно. 

Както и да е, няма да издребнявам, понякога мотивацията за започване е половината процес :)  




Докато се опитвам да се отърва от някои зимни, тъмни мисли, с повече слънце и ухание на лалета, реших да се отърва и от няколко зимни ябълки, които застояваха в купата и спретнах ето този ябълков пирог. 
Отдавна се бях нагледала на тази плетеница и предвид предстоящите празници, реших, че ще е добре да си поекспериментирам малко с тестото за загрявка.
Оказа се по-лесно, отколкото ми изглеждаше на снимките, а вкусът на сладкиша беше в пъти по-хубав, отколкото си мислех, че едни обикновени ябълки могат да направят. 

Тестото е изключително меко и ароматно, чудесно е за кифлички, а плънката тук може да бъде от най-различни плодове, а защо не и ядки. 

Такава вкусотия не е за отлагане! 


И така, преди да преминем към рецептата, искам да ви помоля още веднъж да подкрепите с гласа си моя блог в тазгодишните награди на Блоговодител. Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
- С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 


А ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
За тестото:
600 г брашно
250 мл прясно мляко
4 с.л. захар
2 с.л. олио
1/2 кубче жива мая
1 яйце
щипка сол

За плънката:
2-3 ябълки
захар 
канела
лимонов сок

Започваме като разтваряме маята в леко затопленото мляко, в което сме прибавили и захарта. Оставяме маята да шупне на топло. През това време пресяваме брашното, правим кладенче и прибавяме солта, яйцето и олиото. След това прибавяме и шупналата мая.


Замесваме меко, нелепнещо тесто и оставяме в намаслен съд, покрит с кърпа, да втаса на топло.
След това разделяме тестото на две части.

                       

Разточваме и двете теста на кора в овална форма с дебелина около 8 мм. Поставяме първата в тавата, в която ще печем.


Разпределяме отгоре плънката, която представлява на ситно нарязани парченца ябълки, смесени със захарта, лимоновия сок, малко канела, а защо не и млени орехи :)


Втората кора нарязвам по средата на ленти с дебелина около сантиметър. Започвам отдолу нагоре - взимам втората лента от долу нагоре и промушквам през първата. Хващаме третата лента и промушкваме през образувалата се "бримка" и продължаваме така докрай.
Наистина процесът прилича много на плетенето с прежда, така че и да ви изглежда сложно, не се плашете. Веднъж застане ли тестото пред вас, ще го направите за секунди.


Прехвърлям втората кора върху първата и притискам краищата с ръце или с виличка, така че да ги запечатам.
Оставям на топло да втаса още половин час, а след това намазвам с малко размит с мляко жълтък и поръсвам обилно със захар.


Пека в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 30 минути.


Уханието, което се разнася в кухнята, е достатъчно да ви накара да извадите най-зловещия си смях, веднъж щом печивото е готово, защото ще сте наясно какво ще му се случи и дори няма да го чакате да изстине!





Наистина е голяма вкусотия..казвам ви!

Опитайте го!

А аз ви пожелавам един прекрасен, топъл, вълнуващ и слънчев остатък от работната седмица, а в петък ....се пригответе за още нещо невероятно вкусно :)

Усмихната седмица, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

6 коментара:

  1. Чудесен пирог Люси.Тази плетеница отдавна искам и аз да направя.Сигурно ще изпробвам точно тази рецепта по Великден.Великолепно изглежда пирогът.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Наистина става много лесно! Ще чакам да видя какво ще сътвориш! Поздрави, мила!

      Изтриване
  2. Пролетен разкош!
    Честита пролет и честити награди, Люси ...
    поздравления, голяма прегръдка за теб и УСПЕХ!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди! За сега са само номинации, но ще видим :) Сърдечни поздрави, мила и честита пролет и на теб!

      Изтриване
    2. Не издържах и го пробвах,Люси! Благодаря ти за пореден път за хубавите рецепти!

      Изтриване
    3. Много се радвам, че ти е харесал, Добринка! Благодаря за оставения позитивен отзив! Сърдечни поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...