петък, 10 март 2017 г.

Веган шоколадова торта с пълнозърнесто брашно ( Постно) / Vegan chocolate cake with whole wheat flour


Отдавна не бях пускала веган десерт, а бях обещала да се случва по-често. Сега обаче, когато сме в пости, пък и петък, реших, че е идеално да ви споделя един много интересен, и нека интересен да не ви звучи като синоним за странен, а наистина интересен десерт! Интересното в  случая е, че е такава шоколадова експлозия, че умът ви няма да го побере как може да няма нито масло, нито яйца или други уж задължителни за сладкарството елементи, но има този невероятен, наситен шоколадов вкус. Вече втори ден гарнирам кафето си с него, като за целта си правя и следобедно такова, защото как иначе ще оправдая второто парче за деня. Вината за сладкиши тук обаче не е много голяма, защото освен, че десертът не съдържа много брашно, на всичкото отгоре е и пълнозърнесто.



Това е сладкиш, който е с толкова плътна, сочна шоколадова сърцевина, че единственото нещо, което може да го допълни е само свежестта на пресните плодове - в случая ягодите и нежна поръска от кокос. Две неизменно класически вкусови комбинации към шоколада.


Ако постите или пък избягвате белите брашна, а днешното време достатъчно ви е стъмнило настроението, повдигнете си го с една наистинa бърза и лесна рецепта, която предлага множество варианти за експериментиране, както като продукти, така и като украса. Но ето как я приготвих аз:




Необходми продукти
за торта с размер 24 см в диаметър:

180 г пълнозърнесто брашно София Мел
1/2 ч.ч. тъмно какао
1/2 ч.ч. плодово пюре ( ябълка / тиква)
1 ч.ч. захар
360 мл ядково мляко ( орзиово, бадемово, соя и др)
6 с.л. олио ( кокосово масло)
1 ч.л. оцет
1 ванилия
1 ч.л. сода
1/2 пак. бакпулвер


За заливаката:
80 мл ядково мляко
100 г черен / веган шоколад





Започваме като слагаме оцета в млякото и оставяме да се пресече. Аз имах само шоколадово оризово мляко, затова нямаше голям ефект при мен, но за да ви демонстрирам тази стъпка, я спазих. (Може да ползвате оцета и да загасите содата.) В купа смесвам брашното, какаото, бакпулвера и содата и разбърквам с телена бъркалка.

                    

В миксера разбивам след това захарта с олиото или разтопеното кокосово масло. Аз имах и от двете, но сложих олио. Искам да ви уверя, че няма нужда да ползвате по-странните продукти, ако ви плашат. И обикновено олио върши същата работа. Добавям ванилята и пюрето. По принцип се ползва ябълково пюре, но аз имах у дома останали тиквени такива от домашното ми производство и ето къде реших да ги похарча. По данни на мама, бурканчето е от 190 г, а аз сложих цялото. Това напарви сладкиша ми много по-сочен и тежък, което лично аз препоръчвам, затова смело увеличете количеството на плодовото пюре.

                         

След като всичко се е хомогенизирало, смесвам сухите съставки постепенно с млякото и с плодовата смес, образувайки се гъста и лепкава шоколадова такава.



Изсипвам всичко в намаслена тавичка, на дъното на която съм сложила кръг хартия за печене и пъхам да се пече в загрята на 170 градуса фурна. Печем около половин час, като имайте предвид, че заради пюрето блатът ще стои леко лепкав и сочен и проверката с дървен шиш може да ви заблуди.        

                        

Охладената торта украсявам с шоколадов ганаш приготвен от затоплено оризово мляко, в което съм разтопила начупения черен шоколад. 
Украсих тортата с ягоди, кокосови стърготини и тиквени семки.


И така, аз сядам да довършвам последното си едвам-едвам заделено парче от тортата, а ако ви харесват рецептите с пълнозърнесто брашно, пригответе се, защото ще има още много интересни такива скоро :)
Усмихнати почивни дни, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

10 коментара:

  1. Люси,
    чудесна веган торта с пълнозърнесто брашно.Има много растителни продукти , с които може да се заменят успешно животинските храни - мляко, яйца, сметана.Днес има голямо разнообразие и от брашна така,че изборът е голям.Само трябва човек да налага в собствения си дом подобни рецепти и да променя вкусовите си рецептори.Много и интересни кулинарни шедьоври се получават.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Сигурна съм, че ще оцениш постните рецепти :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Люси, сладкиша изглежда божествено вкусен. Но се чудя дали 360 мл мляко не са прекалено много за 180 г брашно и половин чаша какао.Дали не е обратната пропорция?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Руми! Няма проблем наистина в пропорциите, това е близо чаша и половина брашно, плюс захарта и пюрето има доста гъсти съставки. :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Проблем ли е да се използва обикновено прясно мляко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ао не държите десерта да е постен, може да ползвате и обикновено мляко. :)

      Изтриване
  4. Ако ползвам стевия вместо захар, трябва ли да намаля количеството течност?
    И още един въпрос - плодовото пюре подсладено ли със захар или не?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз също имам стевия, но тъй като тя е с доста по-различен вкус, немога да предполжа как ще измени останалите съставки. Предполагам, че ще трябва да се намали леко колиеството течност. Пюрето може да е подсладено и ли не, зависи от сладостта на тиквата и вашия вкус за сладко :) Поздрави!

      Изтриване
  5. А може ли да се замени с друго сладко?(напр. боровинково)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Сигурно имаш предвид пюрето. Не съм пробавала да го заменя със сладко, но предполагам, че ще стане :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...