понеделник, 10 април 2017 г.

Норвежки хлебчета с крем / Norwegian School Bread / Skolebrød


Отдавна ви бях обещала норвежка рецепта и ето, че най-сетне намерих повод да ви споделя една такава. Още щом опитах за първи път тези невероятно вкусни хлебчета, прецених, че ще са идеални за Великден, заради очарователния си вид като "яйца на очи" :) 

В Норвегия може да ги намериш обаче целогодишно в почти всяка пекарна или просто квартално магазинче, както при нас се намират гевречата или банички. 
Носят името "сколебрьо" или иначе казано, хлебче за училище, защото често се сервира в училищните столови за десерт, но това не бива да ви притеснява да си занесете няколко и на работа :) 

Освен вкусно кремче в сърцевината си, хлебчето е уникално с невероятното си специфично ухание на кардамон, което често присъства в скандинавските десерти.


Ако отдaвна не сте опитвали нещо от чуждестранната кухня, време е да разширите хоризонта си, а най-добрe е с изпитана рецепта от достоверен източник (изчетка се нескромно тя :)) 
Преди да преминем към рецептата обаче, искам да ви помоля да отделите две минути и да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, ако смятате, че заслужавам вашата награда на публиката.
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".


И така, ето и самата рецепта :
Около 700 г брашно
90 г захар
70 г масло
30 г мая (малко повече от половин кубче)
350 мл прясно мляко
1/2 ч.л. млян кардамон
250 мл ванилов пудинг
За декорация:
пудра захар
кокосови стърготини

Започваме като си приготвяме ваниловия пудинг според описанието на опаковката. Разбира се, че може да си направите и домашен ванилов крем, но понякога трябва да му отпуснем края и да си поживеем. Забърках едно пакетче пудинг ванилия и го оставих да се охлади, разлят върху студен поднос, а след това покрих с опаковъчно фолио, за да не хваща коричка.


Докато кремът се охлажда, забъркваме тестото. Шупваме маята в леко затопленото мляко и една-две супени лъжички от захарта. В купата пресяваме около 400 г от брашното и добавяме останалата захар и кардамона. Прибавям и шупналата мая. 

                    

Замесвам тестото (аз на миксер, но може и на ръка), като постепенно прибавям от разтопеното масло и останалото брашно, докато се оформи меко, нелепнещо тесто. Оставям да втаса в намаслена купа за около час, покрита с прозрачно фолио.

                        

От готовото, втасало тесто оформяме топчета с размерите на мандарина, като от цялото тесто ще ви излезат около 20 броя.
Редим топките в тавичка с хартия за печене, като във всяка правим малка вдлъбнатинка. Аз я направих с гърба на лъжица за сладолед. 


След това запълвам вдлъбнатото с крем и оставаме да втасат още 15 минути. През това време загряваме фурната на 220 градуса.


Печем ги за около 8-10 минути, като аз натиснах малко от крема навътре и допълних с още крем по средата на печенето, тъй като той изтича малко или много по време на печене.


Оставяме ги да се охладят напълно, като кремът ще слегне леко.
За глазурата, размивам малко пудра захар с вода, така че да стане като захарен сироп и потапям хлебчетата.



След това овалвам страните им в кокосови стърготинки.



Получи се една наистина красива великденска картинка, а вкусът им е точно като на оригинала.



Опитайте и вие, приятели!
А аз ви пожелавам една усмихната, топла и красива седмица!




Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


1 коментар:

  1. Ех, Люси,
    отдавна чакам да ни представиш някоя рецепта от сладкишите в Норвегия, но и от ястията разбира се.Чудесни хлебчета, ще ги приготвя по Великден.Много красиво и вкусно изглеждат.
    Поздрави и успешен ден !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...