четвъртък, 13 юли 2017 г.

Пухкава питка с нектарини / Sweet pogacha bread with peaches


Знам, че ви обещах да ви помогна да се вталите за лятото ( не е вярно) и наистина се опитах ( отново тотална лъжа:)), но ето че осъзнах, че колкото и зелена салата да изпаса и да се опитам да наблегна на здравословни храни, нищо няма да ми донесе толкова радост колкото от готвенето на всякакви вкусотии, включая торти, пити, хлябове,  бут от бронтозавър  и т.н. 
Не казвам, че здравословното не може да бъде вкусно, but come on!  Мислите ли, че нещо безглутеново, безахарно, безсолно, диетично и полезно може да изглежда ето така. Толкова пухкаво и ароматно, че ми иде да си завра лицето в тази невероятна питка с нектaрини.  


Лятото винаги използвам възможността да правя повече плодови десерти, но ако трябва да сме честни, сладките пити с плодове са също толкова примамливи. Тази особено много ми хареса, защото ароматът на тестото е точно като на козунак, а начина за приготвяне е в пъти по-лесен. Вие може да направите питата и с други плодове, като вярвам, че ще се получи също толкова вкусно, а ето как става:
Необходими продукти:
100 мл прясно мляко
1/3 ч.ч. захар
30 г прясна мая
150 мл айран
2 яйца
30 мл олио
ванилена захар с вкус на лимон
щипка сол

Още: 
ванилена захар 
1 яйце за намазване
5-6 нектарини


Затопляме млякото леко, разтваряме лъжица захар и прибавяме маята. Разбъркваме и оставям да шупне. През това време в купа пресяваме брашното.
Прибавяме солта и правим кладенче. Изсипваме в него маята, а след това и останалите съставки. Забъркваме меко, нелепнещо тесто, като добавяме още малко мазнина или брашно при необходимост. Поставяме в намаслена с олио купа и оставяме да втаса, докато удвои обема си.


                     

Подготвяме плодовете като измиваме и нарязваме на резенчета.


Овкусяваме с ванилената захар и разбъркваме добре.
Готовото тесто разточваме на лист и изрязваме кръгове с помощта на чаша. Кръгчетата са около 9-10 см в диаметър.

                   

Поставяме резенче от нектарината във всяко и затваряме като мида. Редим ги в кръг в тавичка с диаметър 22 см.
 С останалото тесто украсяваме по желание и оставяме да втаса за около 25-30 минути. Преди печене намазваме с разбито яйце. 


Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса, като след като се  позапече отгоре, покриваме с фолио, за да не прегори - все пак се надига доста ;)
Уханието е точно на козунак, примесено с невероятния, летен аромат на нектарини, а отгоре поръсваме с нежен пласт пудра захар.



Опитайте и няма да съжалявате! 




А ако вътрешния глас започне да тормози за калории, набутайте му едно парче в устата да мълчи и му кажете:




До сладки срещи, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

4 коментара:

  1. Люси,
    запазвам си рецептата на тази пита с нектарини за приготвяне при повод.Много е красива, атрактивна и сравнително лесна за приготвяне.
    Поздрави и весело и прохладно лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! наистина е много вкусна и ароматна! Ще се радвам да ти хареса :)

      Изтриване
  2. Много интересна идея и оформяне, Люси!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...