четвъртък, 17 ноември 2016 г.

Разхвърляна пита / Messy bread


Напоследък не съм в най-здравословната си форма и това не се отнася до някакъв прекрасен парти лайфстайл за съжаление, а за чисто физическо разглобяване и разболяване. 
Имам чувството, че всичките чаркове са ми китайски, тъй като се развалиха по едно и също време и ето, че вече трета седмица не мога да се възстановя. 
Ще кажете..то това е нормално за есенно-зимния сезон, познат още като "Сезонът на настинките" или още повече като "Сезонът на верижната зараза". 
И докато преминавах през всички етапи,  като отрицание "Нееее, не съм болна" ,

през гняв :" Който ми е лепнал тоя вирус, дано му излезе пъпка на носа, да мога да го позная утре!", през пазарене, депресия и стигнах накрая до заветното приемане на фактите : "Добре де, болна съм и всичко ме боли! Трябва да си остана у дома и да почивам". 
Да седя на едно място, далеч не е най-лесното нещо за такъв човек като мен, който постоянно кипи от идеи и обича да е продуктивен. 
И така, след няколко дни прекарани в хибернация под пухкавите завивки, най-сетне апетитът ми се възстанови и то с гръм и трясък. Знаех какво ми се яде точно и исках само това :  вкусен, пухкав домашен хляб или пита.
За щастие имах идеалната рецепта под ръка, една чудесна и много забавна за правене питка, която приготвих за първи път през лятото, но се изяде твърде бързо за да бъде снимана. 


Знаейки колко лесно и бързо става, като ми даваше и няколко минути за почивка в самата рецепта,  докато тестото втасва, нямаше по-подходяща рецепта целта. Видях, че и Илианка я е приготвила тези дни, като аз нарекох моята "Разхвърляна пита", защото така я прекръстиха ядящите първия път и така си я записах. Ако и на вас ви допада идеята днес за вечеря от масата да ви ухае на тази прясно изпечен вкусотия, вижте рецептата по-долу и се убедете колко бързо става:
Необходими продукти:
500 г брашно София мел ( плюс още за доомесване)
100 г кисело мляко
150 мл прясно мляко
1 яйце
1 жълтък
130 г масло
80 г захар ( ли само 1 1/2 с.л. ако искаме питата да не е сладка) 
1 ч.л. сол 
1/2 кубче мая 
олио
сусам за поръсване


Започваме като в леко затопленото мляко, слагаме 1 1/2 с.л захар и половината кубче мая. Разтваряме маята и оставяме на топло да шупне. През това време в подходящ съд, пресяваме брашното и правим кладенче. Слагаме в него киселото мляко, едно яйце, солта, ( останалата захар, ако ще правим блага питка) и 50 г разтопено масло. Прибавяме и шупналата мая.


Омесваме тесто, като прибавяме още малко брашно, ако е необходимо, докато получим хубаво, меко, но не лепнещо тесто. Оформяме на топка и слагаме в леко намазнен с олио съд да втаса, покрит с кърпа. 


След като тестото удвои обема си, прехвърляме върху плота и разделяме на шест равни части.

                            

Всяка част оформяме на топка и оставяме на страна. След това взимаме, първото топче, което сме оформили и разточваме на кръг с дебелина около 5 мм.

                           

Намазваме хубаво с останалото масло, което сме разтопили и продължаваме със следващото топче. Всяка кора редим една върху друга, а между тях мажем с масло, 


но без последната. Така ги покриваме с фолио за свежо съхранение и ги оставяме да втасат още 15 минути.

След като бухнат, притискам леко с ръка от центъра навън, като гледам да са възможно най-подравнени

и разточвам хубаво на голям лист., дебел около 1 см


Нарязвам тестото на ленти с дебелина около 1 см, а след това и на кубчета.  


В тавичка с диаметър около 25 см, покрита с хартия за печене, намаслена, подреждам кубчетата, като започвам от крайните парчета. За по-видимата част от питката оставям по-добре оформените парченца. 


Оставям тестото да втаса още веднъж, докато удвои обема си, и включвам фурната да загрее на 200 градуса. Размивам жълтъка с малко вода или мляко и намазвам питката отгоре, а след това поръсвам и със сусам.


Пъхам да се пече за около половин час, до златисто. Готовата питка задушавам с кърпа, за да омекне. 




Изключително забавно, рошаво, хлебче, идеално за вечеря, в комбинация със сиренце или масълце. Може да изберете и сладкия вариант, както и да удвоите дозата, ако искате голяма питка. На мен тази ми беше достатъчна, и без да я чакам да изстива много, си я подхванах парче по парче. Така хубаво се наядох, че после му ударих най сетне един чудесен, здравословен сън от няколко часа. Може да се кажа, че тази питка е направо лечебна. :) 

Затова, не чакайте много, ами запретвайте ръкави! 

До нови сладки срещи приятели!




Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



понеделник, 14 ноември 2016 г.

Гювечета: Сирене по мераклийски


Като се има предвид колко често си правя гювечета, цяло чудо е, че не съм пускала рецепта за тях в блога. Може би защото в повечето случаи използвам въображението си и наличното в  хладилника за "рецепта". Най-честата комбинация за мен обаче, са разновидностите на любимото ни сирене по шопски, къде с повечко зеленчуци, къде с колбас или гъби, а защо не и с всичко изброено. Точно такова е и днешното сирене по мераклийски. 


Гювечетата са ми любими за бързи обяд или вечеря, леки като ястие само по себе си затова и ги предпочитам, когато съм на някакъв хранителен режим. Друг плюс е, че се приготвят като отделни порции, което ми гарантира идеално разпределение на продуктите и възможност да си приготвя точно количество винаги току-що сготвено ястие :) 
Сигурна съм, че и вие имате повечето продукти и дома, затова, ако днес нямате много време за готвене, ето как да си спретнете едни богат гювечета.
Необходими продукти за 2 броя:
200 г сирене
2 яйца
1 голям домат
1 чушка
2- 3 гъби печурки
1/2 глава лук
1/2 наденица ( друг колбас)
шепа кашкавал
1/2 ч.л. червен пипер ( сладък или лют)   Kotany
олио


На дъното на гювечетата слагаме малко олио и нарязания на кубчета кромид.


Отгоре разпределяме половината от сиренето, като може да го нарежем на кубчета или натрошим. Овкусяваме с малко червен пипер, а след това редим: нарязаната чушка ( аз използвах и червена и зелена),


доматите, още малко сирене, наденицата, гъбите и кашкавала. Ако сиренето е сухо, може да долеем малко вода, но повечето сирена пускат такава по време на печене. Пъхаме във фурната - аз винаги слагам в студена фурна, все пак са глинени съдове и пускам на 200 градуса. Пека общо около 30 минути, като малко преди да ги извадя окончателно, чуквам по едно яйце и поръсвам с още малко червен пипер.

                 

връщам във фурната за още една минута или само докато яйцето леко се запече - препоръчам да оставите жълтъка леко рохък.
Аз заравям виличка в гювечето и почвам да хапвам лакомо, докато внимавам да не се опаря от лакомия, а на вас пожелавам една усмихната и вкусна седмица, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

неделя, 13 ноември 2016 г.

Горещ шоколад с подправки / Hot Hot Chocolate


Днес няма да се впускам в дълги приказки за това какво е довело до създаването на днешната рецепта, защото истината е, че до тази вкусотия може да доведе само лакомия. То бива бива да си направиш горещ шоколад, но аз направих нещо толкова шоколадово, вкусно и засищащо, че направо си минава за десерт.


Хубавото е, че в рецептата няма "готвене" само по себе си и може да си го приготвите толкова бързо, че ще бъде готов, още преди да сте дочели статията. И макар това да е просто една напитка, мога да ви гарантирам, че няма по-голямо удоволствие да заровиш устни в пухкава сметана, а под нея да се подаде от сгряващата гърлото шоколадова течност, така ухайна от всички подправки. 


Но ето как стана всичко::
Необходими продукти за една порция:
250 мл прясно мляко
50 мл течен шоколад/ шоколадов ганаш
1 с.л. какао
1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. лют кайенски пипер  Kotany
бита сметана
орехи или лешници ( по желание)  


Затоплям млякото с подправките и какаото. 


Намазвам с ганаш  отвътре чашата, в която ще изсипя горещата течност. Аз използвах от домашно направения си ганаш от черен шоколад, но вие може да ползвате някакъв течен шоколад. 

След като сипя ароматното какао, добавям малко бита сметана, върху "доукрасявам" още с ядки, ганаш и малко пипер за още малко пикантност. 


Ами както се казва..това е всичко, приятели!
Аз си придърпвам вкусната чашка, от която буквално се излиза сладост и смятам така да прекарам мързеливия, неделен следобед!
Опитайте и вие !



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...