сряда, 11 януари 2017 г.

Пухкави палачинки с кондензирано мляко / Condensed milk pancakes


Има много видове палачинки, но тези - трябва да опитате! Така сладост, такава пухкавост, такъв аромат, че ти иде да се завиеш в една от тях и да проспиш зимата. Мое лично мнение!
Не, това не са типичните ви американски палачинки, а невероятните палачинки на Борис, които той представи е неговия канал "The life of Boris" тук.
Ако търсите причина да се посмеете, да се напиете с водка и да преядете с майонеза, винаги може да я намерите при него, а веднъж на синя луна може да ви предложи и някое ястие, което макар и приготвено от човек, непознат с теглилки, мерки за безопасност, хигиенни условия,  понятия финес, естетика и трезвеност, всъщност са доста добри като идеи. Точно такава е и днешната рецепта, която ще ви предложа днес.
Палачинки  такава сладост, че както казва самия Борис " ще може да помирисвате цветове и да докосвате звуци".
Макар и приготвени с подсладено кондензирано мляко, не бих ги нарекла втрисащо сладки, затова и с кеф и мярка, може да си ги поднесете с шоколад и банани или други добавки. 


Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
1/2 консерва подсладено кондензирано мляко ( около 200 г)
2 ч.ч. брашно София Мел Класик
2 ч.ч. кефир или прясно мляко
1 яйце
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
малко масло за тигана

В купа слагам яйцето и една -две супени лъжици от брашното. Разбърквам на кашичка. 


След това прибавям кондензираното мляко, (Предполагам, че рецептата ще стане и с неподсладено кондензирано мляко, за тези, които биха искали да си ги хапнат със сирене, но тогава ще погълне повечко брашно или ще трябва да се добави по-малко кефир/ мляко. )



кефира или прясното мляко, 


останалото брашно, шипка сол и бакпулвера. разбърквам хубаво с телена бъркалка докато получа тесто с консистенцията на гъста боза.


Загряваме тигана на средна температура, тъй като заради захарта в тестото палачинките се запичат бързо. Ако е необходимо, намалете на една трета от мощността на котлона, 
Слагам малко масло по повърхността на тигана периодично. 
Изсипвам половин черпак в центъра на тиганчето, за да получа малак палачинка. 


Оставям го да се запече , докато по повърхността й се образуват малки мехурчета и обръщам с помощта на шпатула. 


Колкото по-малка е палачинката, толкова по-равна ще стане, тъй като при обръщане няма да се излива горната част. 
Вие обаче може да направите и големи палачинки, ако не държите точно на тази форма. 



Аз сервирах гарнирани с шоколад, плодове и кокосови стърготини. 
Ако отдавна не сте изненадвали близките си с нова, интересна и супер вкусна закуска, заповядайте :) 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


вторник, 10 януари 2017 г.

Свинско с праз на сач / Pork and leeks in a clay pot ( sach)


За много години, приятели!
Ето, че и аз успях да се надигна от коледно-новогодишните софри, да хвана самолета, въпреки риска да ме таксуват за втора седалка и да се прибера отново у дома.  Докато отказвах с охота предложената ми в самолета храна, премисляйки как точно ще почна следпразничната си диета и спортен режим, въобще не си давах сметка, че ще кацна в Чукотка или по-точно България, но на същите градуси.

Северните температури спадаха най-много до нулата и докато пъшках от жега в шубата , оплаквайки се от натрупаните коледни килца, щом се прибрах в България оцених, че можех да се запася с още. Какво е малко свръхбагаж все пак?

Казвам ви, веднага щом преминах през вратите на летището ме лъхна такъв леден въздух в синусите, че замръзнах като Хан Соло за секунди. Е, не го очаквах! Сняг - да, непочистени пътища - разбира се, но минус 20 на празен и трезвен стомах си е направо животозастрашаващо :)



Ето защо, щом се прибрах у дома реших, че трябва да хапна най-доброто за сезона - свинско с праз и разбира се, чаша червено вино. и защото така и така съм затрупана от преспи сняг и не бързам за никъде, реших, че ще се поглезя и ще си го направя на сач. Не, че това ще удължи времето за готвене, тъй като аз се изхитрих и ползвах жокер :)
Затова пък е несравнимо усещането да боцваш от все още църкащото на плочата месо, топейки залъчета хляб в ароматната мазнинка и пийвайки от червената течност. 
Ако идеята ви допада, извадете забутания в дъното на шкафа сач и го стоплете в студеното време :) 



Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
Около 500 г свинско месо ( аз използвах врат) 
4-5 големи стръка праз
олио
сол на вкус

Започваме  като си подготвяме сача. За целта го намасляваме хубаво с мас или олио или и двете. Слагам го в студена фурна и го пускам на 200 градуса да се затопля заедно със съда. Така това ще стане постепенно и няма да има опасност глината да се пукне от горещината.


През това време нарязваме месото на мръвки, като аз се спирам на свинско от врат, тъй като ми харесва да бъде по-щарено и да има мазнинка.



Запържвам месото в дълбок тиган за кратко в малко олио, тъй като ще си пусне мазнина,


а през това време нарязвам праз на колелца. Той изглежда обемен, но при пърженето се стопява, така че не го пестете. И все пак, не прекалявайте да не стане праз със свинско :)


Прибавяме го към месото и запържваме докато праза омекне и слегне. осоляваме на вкус.


Прехвърляме върху вече горещия сач и допичаме във фурмата като периодично разбъркваме. Тъй като сме обработили ястието до половината не отнема много време, но най-хубавата част, хващането на коричка по месото, запичането на праза и цвърченето на ухайната мазнинка, става именно в сача.



Не мога да ви опиша с каква наслада се хапва тази чудесия! Какво друго ни трябва в това студено време ?! 
И преди да ви оставя да измислите маршрута до близката месарница и къде сте прибрали сача у дома, искам да ви пожелая една още по-щастлива нова година. 
Във всяка година има добри и лоши моменти, както във всеки живот, но ако се научим да ценим добрите, никога няма да имаме лоши години.
Усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 23 декември 2016 г.

Коледна торта "Рубин" / Christmas cake "Rubin



Червеното е цветът на коледните празници - червени са украсите, шапчиците, червени са някои домашни напитки, червени са носовете в следствие на тях, червени могат да станат и други части на тялото, ако човек не внимава по заледените улици...червеното е весел цвят, нали?! 


Затова и реших, че няма по-подходящо вдъхновение за тазгодишната коледна торта от червения цвят на рубина, както и я нарекох. 



Все пак, сега е сезонът на веселието и където и да се обърна хората не само празнуват с близки и приятели, но дори от най-скучния офис може да се видят лицата на малко по-развеселени и ентусиазирани хорица. 


Настъпи времето за коледните офис партита или иначе казано времето, в което се опитваме да се натряскаме точно толкова, че да можем да симулираме приятелски разговор с колегите и шефа, но без да се изложим необратимо! 

Който успял, успял !
Който е изпаднал пък в  неуместно откровение за заплатата или нещо друго пиперливо, по-добър късмет следващата година ( или ако е минало зле - на следващата работа)

Ето защо е важно на всяко парти да има освен "гориво" и храна, която да подложим. А кое по-празнично и подходящо за Коледното парти от торта! 


 Днешната коледна бомба, е една изключително нежна, вкусна, лека и даваща много възможности за експерименти торта. Това, че е лека е чудесен фактор при тежките напитки (или пък тежките храни, ако ставаме от празничната вечеря), но това, което ми харесва е, че всеки може да допринесе по различен начин към вкусовете в крема, като добави ядки, сушени плодове, сладка, шоколадови парченца и какво ли още не. Направо нямам търпение да видя вашите варианти на тази вкусотия!
Освен всичко е много ефектна на външен вид, приличаща на чудесно, бляскаво украшение за елхата, а за сметка на това, няма никакви бои и оцветители. Какво по-хубаво?!
затова надуйте малко музика за фон и да се захващаме с готвенето! 


Ето и необходимите продукти:

За един блат: 
3 яйца
1/ 2 ч.ч. захар
1/2 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.ч. брашно


За крема:
400 г заквасена сметана
200 г крема сирене/ маскарпоне
2/3 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.ч. течна сладкарска сметана
125 г масло
1 пак. желатин

 Още:
мармалад
1-2 нара
орехи/ шоколад/ плодове и др. 

Започваме като разбивам яйцата със захарта на пухкав крем. Прибавяме и брашното и бакпулвера. 

Изсипваме в тава, предварително намаслена и застлана с хартия за печене на дъното. Моята е с размери - 35 х 24, 5 см.
Пъхаме да се пече в предварително загрята фурна на около 170 градуса, докато блатът порозовее.

Още топлия блат, обръщаме върху леко навлажнена кърпа и намазваме с мармалад по избор - моят бе от шипки.


Завиваме на руло в кърпата и оставяме на страна.
Тази процедура повтаряме още веднъж, Тъй като ще ни трябват поне две такива рула. (забележа: дадените продукти са за един!)


Започвам се крема: Всички продукти трябва да са на стайна темепартура. 
Кремът приготвяме като накисваме желатина в малко студена вода, колкото да го намокри целия. Слагаме около 100 г от заквасената сметана в касерола. след като се затопли, прибавяме желатина и го разбъркваме докато се разтвори напълно в топлата смес. По този начин си спестявам водната баня и опасността от завиране на желатина. 

                         

Останалата част от заквасената сметана , разбивам задно с мекото масло, пудрата захар и крема сиренето. Последното може да замените с маскарпоне, което пък може да ви позволи да пропуснете маслото, тъй като е много по-маслено като вкус. Прибавете на стрйка , разбивайки все още, и сметаната с желатина. 

                           

Към така готовия крем прибавете каквото сте избрали : парченца плодове - сурови, сушени, ядки, нарязан шоколад и всичко, което се вписва в представите ви за захарна, коледна бомба :)

Сглобяване на тортата: нарязвам рулата на парченца с дебелина около един сантиметър. Покривам с фолио за свежо съхранение стените на обла купа ( в широката част с диаметър 21 см) и нареждам отгоре парченцата ето така:


Пълня вътре с крема, а отгоре нареждам останалите парченца от рулото. Затварям с подаващите се от купата краища на фолиото и изравнявам добре основата, като пристискам всичко леко с ръце.Пъхам в хладилника за минимум два часа. 


След като тортата е стегнала, обръщаме я върху подходяща чиния и покриваме с разбитата сметана.


Отгоре нареждаме плътно зрънцата от нара. 



Коледните светлинки се отрзяват в украсата на тортата, която заблестява като един истински рубин .

А във всяко парченце може да откриете всевъзможни вкустоийки, като със всяка хапка откриват е още и още! 
Опитайте и вие!


А аз използвам възможността да ви пожелая весло посрещане на празниците и на една по-красива, успешна и щастлива 2017-та година!

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...