сряда, 22 март 2017 г.

Златен ябълков пирог / Apple pierogi (Russian apple pie)



Пролетта е тук! Файнали! Ако не бяха изборите тази седмица, щях да кажа, че най-сетне се вижда краят на мрачното и подтискащо време, но предвид кандидатите, мога да кажа това само за зимата. 


Решена обаче да взимам от живота всеки хубав ден и да го изживявам пълноценно, повечето слънце и по-дълъг ден са ми засега достатъчни да задържам сравнително задоволително ниво на позитивизъм през деня. 

Даже започнах и подготвящата ме за лятото спортна програма, макар и за момента само да наподобява на това, тъй като стигам до началото на упражненията, които почти винаги започват с "легнете на пода" и се събуждам 20 минути по-късно. 

Както и да е, няма да издребнявам, понякога мотивацията за започване е половината процес :)  




Докато се опитвам да се отърва от някои зимни, тъмни мисли, с повече слънце и ухание на лалета, реших да се отърва и от няколко зимни ябълки, които застояваха в купата и спретнах ето този ябълков пирог. 
Отдавна се бях нагледала на тази плетеница и предвид предстоящите празници, реших, че ще е добре да си поекспериментирам малко с тестото за загрявка.
Оказа се по-лесно, отколкото ми изглеждаше на снимките, а вкусът на сладкиша беше в пъти по-хубав, отколкото си мислех, че едни обикновени ябълки могат да направят. 

Тестото е изключително меко и ароматно, чудесно е за кифлички, а плънката тук може да бъде от най-различни плодове, а защо не и ядки. 

Такава вкусотия не е за отлагане! 


И така, преди да преминем към рецептата, искам да ви помоля още веднъж да подкрепите с гласа си моя блог в тазгодишните награди на Блоговодител. Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
- С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 


А ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
За тестото:
600 г брашно
250 мл прясно мляко
4 с.л. захар
2 с.л. олио
1/2 кубче жива мая
1 яйце
щипка сол

За плънката:
2-3 ябълки
захар 
канела
лимонов сок

Започваме като разтваряме маята в леко затопленото мляко, в което сме прибавили и захарта. Оставяме маята да шупне на топло. През това време пресяваме брашното, правим кладенче и прибавяме солта, яйцето и олиото. След това прибавяме и шупналата мая.


Замесваме меко, нелепнещо тесто и оставяме в намаслен съд, покрит с кърпа, да втаса на топло.
След това разделяме тестото на две части.

                       

Разточваме и двете теста на кора в овална форма с дебелина около 8 мм. Поставяме първата в тавата, в която ще печем.


Разпределяме отгоре плънката, която представлява на ситно нарязани парченца ябълки, смесени със захарта, лимоновия сок, малко канела, а защо не и млени орехи :)


Втората кора нарязвам по средата на ленти с дебелина около сантиметър. Започвам отдолу нагоре - взимам втората лента от долу нагоре и промушквам през първата. Хващаме третата лента и промушкваме през образувалата се "бримка" и продължаваме така докрай.
Наистина процесът прилича много на плетенето с прежда, така че и да ви изглежда сложно, не се плашете. Веднъж застане ли тестото пред вас, ще го направите за секунди.


Прехвърлям втората кора върху първата и притискам краищата с ръце или с виличка, така че да ги запечатам.
Оставям на топло да втаса още половин час, а след това намазвам с малко размит с мляко жълтък и поръсвам обилно със захар.


Пека в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 30 минути.


Уханието, което се разнася в кухнята, е достатъчно да ви накара да извадите най-зловещия си смях, веднъж щом печивото е готово, защото ще сте наясно какво ще му се случи и дори няма да го чакате да изстине!





Наистина е голяма вкусотия..казвам ви!

Опитайте го!

А аз ви пожелавам един прекрасен, топъл, вълнуващ и слънчев остатък от работната седмица, а в петък ....се пригответе за още нещо невероятно вкусно :)

Усмихната седмица, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

петък, 17 март 2017 г.

Ореховата торта на мама Данче / Old fashioned walnut cake


"Торта без ядка не е торта", това казва моята приятелка Аничка, която е голям тортолюбител, за правенe и за ядене. Сигурна съм, че днешната такава ще й хареса, защото има орехи в изобилие, а отгоре на всичко ухание на ром и то не от махалата, а истински, топъл аромат на алкохол, който може само да ви накара да запразните петъчно по от рано. 

Не мога да си взема пълна заслуга за рецептата, защото макар да е много добре позната българска тортичка, ми я изпрати читателка преди повече от година. Тогава я направих, като я записах в тефтера по този начин, но след като неуспешно търсех нейното писмо (аз не ги трия никога, не знам какво се е случило), все не публикувах снимките, тъй като не ми се струваше редно. 
Сега обаче реших да я споделя с вас и да я призова да ми пише отново, след като я познае, защото наистина държа да спомена името й. 
За мен е винаги голямо удоволствие, когато някой ми изпраща рецепта, която мога да интерпретирам или да й придавам нова визия. Точно така направих и с днешната класическа орехова рецепта на мама Данче, която познаваме от старите тефтери. Не е класика без причина! 


Тортата става наистина бързо, а продуктите й са такива, че всеки ги има у дома. Масленият крем е идеален за тези орехови платки, тъй като им придава необходимата сладост, без да доминира много, така че наистина да се насладите на богат орехов вкус.
Актуализация 2018-та: 
И така преди да преминем към рецептата, искам да ви помоля още веднъж да подкрепите с гласа си моя блог в тазгодишните награди на Блоговодител, където съм номинирана в следните категории: 

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря на всеки, който ще го направи!


А ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
За блата:
6 яйца
6 с.л. захар
12 с.л. млени орехи
3 с.л. галета  (може да се замени с брашно)
1 пак. бакпулвер

Сироп: вода, захар, ром

Крем за една доза:
125 г меко масло
1 к.ч. пудра захар
1 жълтък

Цялата рецепта е изключително елементарна, затова явно съм си спестила усилията да я снимам стъпка по стъпка (или просто съм забравила, тъй като ми е свършила гинко билобата).
Като за начало разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем.


След това прибавяме млените орехи,  галетата (може да смените с брашно) и бакпулвера. Аз слагах много големи лъжици с купка, тъй като ми се стори, че сместа може да поеме повече сухи съставки.
Разпределям сместа в две тавички от 22 см диаметър, застлани с хартия за печене на дъното и леко намаслени. (Аз изпекох един голям блат, който разрязах на три, но това може да бъде по-трудно за тези от вас, които не са опитни в рязането на тънки блатове.)
Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около половин час. Готовите блатове се охлаждат напълно.


Приготвяне на крема: Разбиваме маслото на стайна температура с пудрата захар и жълтъка до получаването на пухкав крем.
Приготвяме и сиропа, за напояване на блатовете като кипваме равни количества захар и вода и оставяме да поврят около 8 минути. След това прибавяме ромова есенция или няколко супени лъжици ром. Направете го на вкус, в завивимост от интензитета на аромата, който жеалете.


Сглобяваме тортата като сиропираме леко блатовете, а след това разпределяме от крема между тях и по цялата повърхност на тортата. Може да направите двойна доза крем, ако искате да е плътно и добре измазана като моята, но имайте предвид, че повечето крем ще я направи още по-тежка като вкус.
Украсяваме с млени и цели орехи и вафли за мелба ;) 

Да ви е сладко! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

сряда, 15 март 2017 г.

Здравословни пълнозърнести бисквити с шоколад / One-Bowl Whole Wheat Chocolate Chip Cookies



Ето, че дойде време да ви представя една от най-търсените, обичани, популярни и отгоре на всичко лесни рецепти, които съм правила напоследък. Популярна е не само, защото е със сравнително здравословни продукти, но през последния месец съм я правила таман три пъти. Дори Ванчето, като ми беше на гости онзи ден, придружавана от торбичка лекарства и завидна кашлица, не им устоя и изръфа две-три с чая. Ако не се лъжа, напъха няколко в джоба си за из път, а това е голям показател за вкуса им, тъй като от лекарствата нямаше никакъв апетит, милата. Но ето, че моите вълшебни бисквитки свършиха чудесна работа. Още повече й се усладиха, след като й казах, че са здравословни и старателно си записа продуктите. 


Така е то, понякога не ни трябва пищна торта в хладилника, а просто един буркан с бисквитки, за да имаме вкусен, домашен десерт под ръка. 
И ако не се доверявате на мнението на един човек, доверете се тогава на мнението на петнайсет, защото това бе рецептата, която приготвихме заедно с участниците в  Академия "Изпечи с любов" на София мел.

Като гост-лектор за пръв път и аз влязох в ролята на преподавател, че даже надписах и грамоти, което ме върна в годините, когато си играех на даскалица у дома и всички получаваха двойки за кеф и разнообразие. 
Този път обаче имаше само отличници, защото освен, че се позабавлявахме и посмяхме от все сърце, успяхме да сътворим тези вкусни пълнозърнести бисквитки с шоколад. Само ако не сте пекли бисквити, не може да усетите още сега аромата на домашни сладки, носещи се от фурната в главата си. 



Точно така се случи и в Академията, когато от кухнята на сладкарите се разнесе уханието на вкусните бисквити. Всяка извадена тава от фурната увеличаваше "учениците" (барабар с организаторите) в стаята, които  следваха първоизточника на неустоимия аромат. 
Тъй като домакин на събитието бе Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии, имах честта да ми помага с професионалното оборудване един от преподавателите там, както и сладкар с дългогодишен опит, а вече смея да нарека и своя приятелка Станка (Таня) Захариева. 
Освен, че ме посрещна изключително топло, тя и нейните колеги, съвсем леко ме хвана яд, че не съм завършила точно тази гимназия. Някой обаче, който чете сега, може би ще има тази възможност, така че бих се запътила натам :) 



И така, ако и вие искате да опитате вече тези прословути бисквити, ето и рецептата за тях:
Необходими продукти:
115 г масло
140 г кафява захар
130 г шоколадови капки (ядки, стафиди и др.) 
1/2 пак. бакпулвер
1 бр. ванилия
1 яйце



Хубавото на тази рецепта е, че се прави в една купа. Няма много цапане, няма много суетене. Приготвяме си всичко около купата, с продукти на стайна температура.

              

Замесваме от всички продукти меко, гладко, нелепнещо тесто. Аз обичам да работя първоначално с поне 2/3 от брашното, като прибавям остатъка постепенно. 
Накрая прибавям и шоколадовите капки. 

                           

Оформям тестото на топка или пък на салам, като във втория вариант е по-лесно да го разрежем на еднакви порции, за да са ни еднакви по големина бисквитите. 
Присплескваме леко и редим върху хартия за печене. Печем на 180 градуса за около 10 минути или докато почервенеят. 


Не е хубаво да ги препичаме прекалено, тъй като е хубаво да останат по-мекички. Времето за печене ще варира от това колко дебели ги направите, като може да ги направите и по-дебели или по-тънки - като моите.


Така стават идеални за съхранение в буркан и да се хапват, потопени в кафе, мляко или чай.



А ето и една идея: ако искате, може да използвате една част от шоколадовите капки за украса, след като оформите самите бисквити. Така те ще останат на повърхността след печене и ще изглеждат още по-шоколадови. 

Освен много вкусна, тази рецепта е изключително бърза, затова не му мислете и си я пригответе още днес. Денят е идеален за бисквитки!



Актуализация 2018 :) 

Макар и болна, денят стана прекрасен от сутринта! 
С огромна усмивка установих, а сега и споделям с вас, че моето и ваше любимо местенце Lussi's World Of Artcraft е номиниран тази година в цели четири категории в наградите на Blogovoditel
Благодаря от все сърце за оказаната чест, а сега, както всяка година ще помоля за вашите гласове и подкрепа, като гласувате за мен на kulinarninagradi.com.
Може да се впишете с фейсбук или една от другите опции и да гласувате за мен в следните категории:
- Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/

- Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
- Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
- Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Ето как става това: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".



Благодаря на всеки, който ще отдели време и ще гласува за мен, тъй като тези награди са много важна оценка за труда ми, който влагам през годината, както и огледало на моите взаимоотношения с читателите, на които знаете, че държа изключително много! Благодаря ви 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...