четвъртък, 26 юни 2014 г.

Най-вкусната: Tорта - парфе с ягоди / The Best Strawberry Parfait Cake


Поредната рецепта от списъка с рецепти, който оглавявам като "най-вкусното". Така е, когато намеря идеалната рецепта за класическо ястие или десерт. Според последните ми кулинарни проучвания, този вариант на плодова торта - парфе влиза в най-любимите ми торти. Нежна, свежа, с плътен сметанов вкус, обогатен с малко крема сирене и сочни и съвсем истински домашни ягоди от градината на баба :) 


Както вече ви разказвах в този пост за Богата на крем торта с банани и шоколад, ягодите са Sponsored by Baba - the Best on the field (Или иначе казано - най-добрата на полето :) ) Бабчето отглежда този специален вид много тъмни и предимно кръгли на форма ягоди, които са толкова изключително силно ароматни, така че ми напомнят на кръстоска между диви и градински ягоди.


Не знам дали някой от вас има от този сорт, но ако имате... знаете за какво говоря. Сякаш всички други ягоди са някакви самозванци, които само се напъват напразно да копират този вкус, но тъй като няма да им се получи, вземат, че компенсират с размер. Като например предлаганите по магазините  радиационно угоени ягоди.

И така, цяла година чакам този момент, когато баба ще се обади и ще каже "готови са, идвай". И ето, че когато се случи, веднага грабнах кофичката и бегом към градината. Този път Кренвирш (кучето ми, което нарекох така, тъй като е с много дълго тяло и къси крака) реши, че ще ми прави компания. Аз и не подозирах какво ме чака. Отидох и когато се наведох да почна да бера, той реши, че сега е моментът да го галя и се пльосна върху ягодите и почна да се намества. Изпаднах в такъв ужас. За първи път си помислих, че ще сготвя кучешко за вечеря.
Така се ядосах, че ми спляска скъпоценните ягоди, но за щастие (негово), не мога да му се сърдя дълго.


И така, успях да занеса у дома завидно количество от любимия плод и дълго мислех какво да направя, освен да ги ям направо от кофата. Накрая реших да приготвя любимата си торта парфе, но в малко по-различен вариант.
По-принцип я правя с компот и предимно зимата, с множество плодове - банани, киви, портокали, но сега имах много ягоди и това много свежо попадение - сок от  ябълка и мента.



Честно казано никога не купувам сокове, защото пия предимно вода или фрешове, но в конкретния ден този сок ми хвана окото от рафта в магазина и реших, че ще го пробвам. Вие разбира се можете да го замените с друга течност по избор, но препоръчвам да е бистра на цвят.

И без повече предисловия, че този път се поувлякох, ето го и пълният списък с необходими продукти:

За пандишпанения блат с диаметър 25 см:
рецептата и начин на приготвяне от тук

4 яйца
4 с.л. захар
4 с.л. брашно
1/2 пак бакпулвер - See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2014/06/choco-banana-cake-with-so-much-cream.html?utm_source=BP_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.8nPMHLIW.dpuf

За крема:
400 гр заквасена сметана
200 гр крема сирене (тип филаделфия) 
2/3 ч.ч. пудра захар
125 гр краве масло
1 пакетче  желатин

За украсата:
ягоди около килограм
бистра течност за желиране (200 мл до 500мл)
1 пакетче  желатин

Започваме с приготвянето на пандишпанения блат, като за да си спестя писането отново съм сложила линк към рецептата, описваща този процес. Правих блата отново във форма с махащи се стени с диаметър 25 см. След като се опече, изключих печката и го оставих да изстива в нея, на леко открехната врата. Тъй като ще приготвям парфето в същата форма, оставям блата в нея.

Накисвам желатина в малко от сока и оставям да набъбне. След това разтопявам желатина на водна баня.


                  

Хубаво е преди това да сме направили крема. За целта разбиваме с миксер мекото масло,  заквасената сметана, крема сиренето и захарта до получаването на пухкава текстура.

             

Докато продължаваме да разбиваме с миксера, прибавяме на тънка струйка и разтворения желатин. Реших да прибавя в крема и малко диви ягоди - измити, почистени и добре подсушени.
Изсипваме крема върху пандишпанения блат и се заемаме с украсата. А тя е отново от..ЯГОДИ!


Отрупайте тортата с плодове - аз сложих и диви пресни, на куп, но все пак сравнително подравнени на височина.


Тук имате избор от два вида заливка - първият е разтворения желатин да прибавите към 400 мл компот (или сок в случая) и да го залеете върху ягодите. В този случай се получава по-дебел слой желе.
 

Вторият вариант е този, на който се спрях аз. За целта бях сложила една шепа намачкани с вилица ягоди с кристална захар (на вкус) да отлежат в хладилника и да пуснат сок. (Хубаво е тази процедура да се направи ден по-рано.) 
Разтвореното вече пакетче желатин за украсата прибавям към 125 мл от сока с ябълки и мента, както и 125 мл от тази ягодова течност. В нея има малки "парцалчета" ягоди, но те не пречат. Ако течността ви се вижда малко, можете да я увеличите, като сами преценете дали да добавяте от ябълковия или ягодовия сок.


С помощта на четка мажа ягодите отгоре, като се стремя да не пропускам нито една. Останалата течност отново изливам и разпределям върху ягодите. 
Оставям тортата за една нощ в хладилника да стегне. На сутринта махаме от формата и украсяваме с листенца прясна мента:


И тъй като едва ли мога да кажа нещо повече от самите снимки, пък аз вярвам, че "човек яде  с очите", завършвам днешния пост с малка галерия на тортата:




Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 



30 коментара:

  1. Люси, направо залепнах за екрана. Съвършенство.

    ОтговорИзтриване
  2. Само да ви поясня, ягодите са сорт "зенга-зенгана" и са единствените, които напомнят на диви ягоди. / http://www.tisselli.com/zenga-zengana.html/

    ОтговорИзтриване
  3. СтраШотно парфе, Люси :) Лошото е, че си нямам бабче с ягоди:(

    ОтговорИзтриване
  4. Фантастична торта! Обожавам този тип десерти, особено през лятото! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Люси,всеки път ме изумяваш!! Страхотна си,понякога докато чета рецептите ти си мисля,че този твой Митко всъщност е НАЙ-ГОЛЕМИЯ КЪСМЕТЛИЯ на света(или поне в България). Браво,момиче,дерзай!! <3

    ОтговорИзтриване
  6. Леле, фантазия е тази торта, много красива, плодова и вкусна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря на всички за милите коментари, и на Анонимен, че най-сетне знам името на този сорт ягоди! Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  8. Ненадмината си в тортите, Люси -
    комбинацията на вкусове, аромати, красиви снимки и неустоимо представяне...
    Благодаря за удоволствието, сърдечни поздрави, вдъхновено и усмихнато лято.

    ОтговорИзтриване
  9. А на мен ягодите ми приличат на сорта Мадам Мото! Според снимката и описанието, разбира се. Този сорт е най-ароматния и вкусния, но и най-малко трайният.

    ОтговорИзтриване
  10. zdravei Lusi! BI li mi kazala za vaflite otgore, gotovi li sa ili si gi pravi sama, ili ako ne otkade si gi vzela. Blagodarq:D


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Вафлите съм купила от Кауфланд! Поздрави!

      Изтриване
    2. Ягодите са Зенга Зенгана ,имам много от тях,стават по късно ,кръгли,тъмно винени с вдлъбнати дупчици за смките,имам и розови от тях

      Изтриване
    3. Да, мисля, че и друга дама е написала в коментарите :) това са най-вкусните ягоди!

      Изтриване
  11. A vaflite otgore kupivate li gi

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Вафлите съм купила от Кауфланд! Поздрави!

      Изтриване
  12. Превъзходна е.Браво на Люси. ..

    ОтговорИзтриване
  13. сега един професионален съвет.Този тип торти или на немски кухени се правят с маслено ронлив блат а не с пандишпанов.Иначе много добре сте я изградили като композиция.Шеф димитров.

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте! А можем ли да ползваме маскарпоне и заквасена сметана за крем?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен. Да, ще стане :) Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря! :) Само се чудя дали в такъв случай да слагам масло в крема,тъй като маскарпонето е по-плътно като консистенция.Да не стане много мазно и тежко.

      Изтриване
    3. Да, може да го пропуснете :)

      Изтриване
  15. Здравейте, като се добави желатинът към студената течност - топъл, няма ли да стане на парцали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Звезделина. Течността не е нужно да е студена, на стайна температура е достатъчно, и ако се прсви постепенно, на тънка струйка, при бъркане, няма проблем. Важното е да се внимава ;) Поздрави!

      Изтриване
  16. Благодаря ти, а ягодите като са пресни в топлото, няма ли риск в крема-парфе да втасат (случвало ми се е с малини) :) Предварително благодаря...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Звезди :) Кремът не е чак толкова топъл, пък и е хубаво да използваш по-свежи ягоди за твкъв вид десерти. При мен не е имало проблеми за сега ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  17. Привет Люси, колко грама е едно пакетче желатин в България? Мерси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Лиляна :) Имаме от 10 и от 7 г, но пак желират 500 мл. Като цяло е важно да съобразим каква течност желира дадения продукт и се напасваме спрямо него. Поздрави :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...