събота, 3 юни 2017 г.

Франзели от спелта / French baguette with spelt flour


Както знаете малкия бебок Ноа ( моят плюшен племенник) е в България и не ми остава много време да се навъртам в кухнята, а за грижите по блога да не говорим. Но след като тази сутрин сядам да пиша с ентусиазъм използвайки времето когато той дремва, значи определено съм попаднала на нещо, което ме е ентусиазирало повече от желанието да се пльосна на дивана съботно.

За пръв път имах удоволствието да си приготвя нещо с брашно от спелта, като за да не се изхвърлям много много се спрях на съвсем обикновена рецепта за хляб, който превърнах във франзели. Едва ли щях сама да избера това брашно в магазина, ако не беше фирма Перун от Варна, които ме помолиха да ги опитам и да споделя мнението си без каквито и да било условия. 



Радвам се, че го направих не само защото разширих още повече кулинарния си хоризонт и у дома зауха невероятно на топъл домашен хляб, но и защото имах възможност да науча малко повече за спелтата като цяло. Ето какво пише на техния сайт:

"Спелтата (Triticum spelta) е позната на човека от най-дълбока древност и е наричана „житото на фараоните“. Била е основна храна в части на Близкия Изток и Европа от Бронзовата епоха до Средновековието. В Южен Кавказ има останки от спелта, които датират от петото хилядолетие преди новата ера. В началото на 20 век обаче е заменена почти изцяло с познатото ни хлебно жито, чиито добиви за разлика от тези на спелтата могат да се увеличават с торене и генни модификации и именно това я прави непривлекателна за масово отглеждане


Съдържа повече протеин от обикновената пшеница, както и голямо количество фибри, които спомагат за значителното понижаване на холестерола.
Съдържанието в нея на ценни мастни киселини и минерални вещества (желязо, магнезий, фосфор и калций) е по-високо в сравнение с останалите видове житни растения.
Укрепва реналната система (бъбреците), увеличавайки естествения капацитет на тялото да се бори с токсични вещества.
Богата на витамините A, E, B1, B2 и ниацин, който е необходим за функционирането на нервите, за нормалната обмяна на веществата и за кожата.
Обвитите в дебела люспа зърна запазват до голяма степен хранителните вещества, витамините и минералите от вредните влияния на околната среда."



След като разбрах, че този вид брашно е подходящи и за диети, не ми отне повече от 10 минути да забъркам тестото, а ето и как го направих:

Необходими продукти:
Около 500 г брашно от спелта ( ползвах 300 г пълнозърнесто и 200 г бяло)
300 мл вода хладка
2 ч. л. сол
1 пак. суха мая
2 с.л. сехтин
1 голяма с.л. мед


В купа се слагат всички съставки, като по-принцип спелтата поема малко по-малко вода от обикновеното брашно, затова ако се получи по-лепкаво, просто добавете още брашно. И все пак, тестото ще остане малко по-меко от обикновеното. Слагам тестото да втаса в леко намаслена с олио купа на топло, докато удвои обема си. 


В тези жеги може да разчитате да втаса доста бързо, но ако искате, може да ползват и фурната на 50 градуса.
След като втаса изваждаме от купата и


разделяме тестото на три части. Както виждате тестото наистина стои малко по меко, 


но с помощта на още малко брашно успях да ги оформя във фитили и поставих във формата за франзели . Ако нямате такава, просто си импровизирайте такава с хартия за печене. 


Оставете ги да втасат още веднъж, докато удвоят обема си ето така.


Пекох за около 20 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса, в която съм поставила съд с вода на дъното, за да се образува хубава, хрупкава коричка по хляба.
Толкова е лесно...опитайте и вие! 
:) 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

11 коментара:

  1. Здравейте , много харесвам блога ви и съм голяма ваша фенка ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, скъпа Катерина! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  2. Здравейте,Люси!Пиша Ви от името, на целия Екип на продукти от Спелта " Перун ", с благодарност за безпристрастното мнение и високата оценка, за качеството на нашите брашна!Много е ценно за нас да получаваме обратна връзка,тъй като истински вярваме в това , което правим и подобни коментари ни доказват, че сме на прав път!Успех във всичко и много цветно лято!Красива вечер...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Камен! Удоволствието беше мое! Поздрави и успех!

      Изтриване
  3. Люси,
    спелтата е много използвана култура в Русия както за кълнове така и под форма на брашно.Чудесни, много красиви франзели са се получили от това брашно.Лично аз не съм го пробвала все още.Обикновено ползвам това от лимец.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лени, и аз имах опит предимно с лимец, но се радвам, че опитах и спелтата. Сега нямам търпение да открия всичките възможности за нейното приложение. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  4. А рецепта за хлебопекарна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не притежавам такава към момента, но за в бъдеще ще се опитам да публикувам и такива :) Поздрави!

      Изтриване
  5. Както обикновено - чудесни снимки на вкусни рецепти! Голям съм фен на блога ви, а тортата Ви с кадаиф и крем е най-големият хит в моето семейство и сред всички гости, коико са я опитали! Задължително ще пробвам и франзелите, тъй като имам доста килограми брашно от пълнозърнесто спелта. Смятате ли, че резултатът ще е успешен, ако не го смесвам с бяло брашно? Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите думи, Теди! Предполагам, че ще станат и само с пълнозърнесто брашно, но аз лично не я препоръчвам, ако не сте свикнали с текстурата на този вид теста. Поздрави :)

      Изтриване
    2. Ще пробвам да смеся с бяло обикновено брашно, защото тук не намирам непълнозърнесто от спелта. Дано се получи:)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...