четвъртък, 28 септември 2017 г.

Пастармалия със свинско / Pastarmalija / Пастрмајлија


Докато лятото денят беше дълъг и обичах да наготвя няколко неща на ден за седмицата и после да си маам гащите по града на разходки, сега взех да попроменям графика, а е едва началото на есента. Тя обаче си дойде с гръм и трясък - буквално! Дъжд по прозорците измити, гръмотевици и бури, кал се сипе по хората от малкия екран ( говоря за едни определени предавания, които не ме питайте защо и как гледах за първи път от сто години).
И така, в мрачното и хладно време повече ми се седи у дома и съм си решила - всеки ден - нова рецепта. за опитване. И списък си имам даже :)  Днес например за обядо-вечеря ще посетим Македония. Малко спорен въпрос е дали да си излезеш в двора се брои за "посещение", но не ме съдете прекалено - все пак съм от македонския край :) Хубавото на днешната рецепта е, че става бързо, не е никак трудна, няма да ви мирише кухнята все едно шеф Петров я ползва нон стоп и визуално е толкова пъстра като тоалет на Сашка Васева! 



Като всяко ястие и това си има близки "братовчеди" като имена и продукти, затова се надявам, че този път ще се размина със спорове от рода кое е автентично и как се казва на други места. Факт е, че ако минете "браздата" и сте в Македония, ще може да опитате това ястие под това име, както и че за разлика от на други места, тук вместо кайма и други плънки си имаме най-често кълцано месо, а в моя случай - свинско.
Рецептата ми харесва, защото понякога ми остава малко парче месо и не е нито за цялo ястие, нито за супа, а точно за това.


Може да добавите лук, кашкавал и свежи зеленчуци, а някои добавят дори яйце. Аз го приготвих  в няколко варианта, но задължително го направете богато на подправки. 
Едно от основните неща, които се харесаха в тази рецепта бе и самото тесто, което стана изключително вкусно. Но за да научите всичко необходимо, ето и рецептата:



Необходими продукти:

Около 600 г брашно за баница София мел
7 г суха мая ( едно пакетче)
1 с.л. сол
2 ч.л. захар
2-3 с.л. мас
4-5 с.л. олио
350 мл мляко ( вода)

За плънката:
400 г свинско месо
3-4 глави лук
подправки:
По желание: сол, черен пипер, червен пипер, лют пипер
кашкавал, домати, магданоз

Започвам като слагаме пресятото брашно в купа, заедно със маята, солата и захарта, разбърквам. Добавям леко затоплената вода/ мляко и маста и олиото. Размесвам на миксера, докато се оформи средно твърдо тесто, което се отделя от стените на съда. Оформям на топка и поставям в купа с един пръст олио на дъното и пухам във фурната на 50 градуса, покрита с кърпа или фолио. 
Може да оставите да втаса и на стайна температура, но ще ви отнеме повече време.

                          

През това време нарязвам месото и лука на малки парчета. Запържвам първо месото, докато придобие съвсем лек загар. Подправяме със сол.  Не е хубаво да го правим съвсем готово, тъй като ще се пече и ще се изсуши допълнително. 
Изваждам месото от тигана и в него запържвам и лука.

                    

Готовото тесто разделям на четири части. Всяка част разточвам ( или раздърпвам с пръсти) на правоъгълник, не е нужно да е съвсем правилен. Започвам да навивам краищата на двете дълги страни, като гледам да ги събера в двата отделни края ето така: 

                        

Местя в тавата, с хартия за печене на дъното и запълвам пастрамлията с шепа лук и шепа месо. Аз сложих на някои и малко кашкавал, като ви препоръчам да го сложите отдолу, не върху месото. Посръсвам щедро с подправки.


Пека в загрята фурна на 200 градуса за 20 минути. Готовите пастрамалии гарнирам с малко свеж домат и магданоз.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!


18 коментара:

  1. Люси, както винаги, отново ме изкушаваш!Чудесни снимки и неустоимо вкусно предложение!

    ОтговорИзтриване
  2. Ооо, това ще го пробвам. Изглежда много изкушаващо, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Илианка! Надявам се да ти се хареса! Прегръдки!

      Изтриване
  3. iskam da kaza ce ne se zajazdam pastmarlja ne se pravi taka nito nacina na oformqne nito plankata ako se interesuvate ste obesnq no tova e svetlini godini ot pastmarija inace izglejda super nadqvam se da ne se sardite

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Маги :) Не се сърдя. Разбира се, че има много начини за приготвянео на тази рецепта, може да се убедидето смо по десетките рецепти за нея в македонски сайтове, пък камо ли от всяко семейство. Не мога да гарантирам за всяка отделна рецепта, но мога да кажа за тези, които съм яла на място. Не го приемм за заяждане разбира се и може да споделите и вашия вариант тук, ще се радвам да опитам и друг варинат! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  4. Благодаря за спофелената рецепта! Изглежда прекрасно! Съвсем скоро ще го пробваме и у дома! Много творчески успехи в кулинарството и занапред!

    ОтговорИзтриване
  5. Много изкусително - тестеничко, мазничко...ммм, само за мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте Люси,изпробвах Вашата рецепта в събота за едни приятели.Успях да ги изненадам и очаровам с вкусотията.Благодаря за рецептата.Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Светле :) надявам се и други рецепти от блога да получат такива отзиви :) Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване
  7. Майко мила!!! Току - що го вадя от фурната, уникално вкусно!Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря за чудния коментар, Елица! Поздрави и усмивки от сърце!

      Изтриване
  8. Веднага го направих,отлична идея.

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна идея!Аз добавих гъби и моцарела,невероятно е! :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...