четвъртък, 5 октомври 2017 г.

Домашен сос за пица / Homemade italian pizza sauce


Вчера ме чакаше много работа, а едва се вдигнах от леглото сутринта. Тъй като знаех колко неща имам да свърша, реших да се подсигуря, че ще имам сили да го направя като за първи път си позволих да пийна нормално кафе с кофеин за закуска, вместо чай, вода или от време на време безкофеиново. Леле майко да не ви обяснявам какъв беше ефектът! След по-малко от 30 минути вече вършех десет неща едновременно, а като говорех по телефона гласът ми звучеше токова забързано и неразбираемо като смесица на Мегз и Тити Папазов. Дори сядайки да пиша сега си давам сметка, че пиша по-бързо от обикновено, а сърцето ми ще изхвръкне. Защо ли си го причиних. Вярно, че работа имаше да се върши, но съм така отвикнала от кофеина, че имам чувството, че сега  ми се е отворило трето око на темето и то вижда съвсем непознати за мен цветове. И така, в този ред на мисли и добре свършена работа, вечерта не ме свърташе изобщо и реших, че тия зимни домати от баба, дето са толкова вкусни, макар и неугледни ще са чудесни за един супер домашен сос за пица, паста и други ястия, които имах намерения да приготвя през седмицата. Защо да не си го спретна от вечерта, а после да ви изкушавам с едни такива чудесии, в които съм му намерила приложение. Ако и вие искате да си съхраните малко уникален, домашен доматен сос, съветвам ви да опитате тази рецепта, която ще обикнете, гарантирам ви.


А ето и необходимите продукти:
500 г пресни  пюрирани домати
1 малка глава лук
3 скилидки чесън
2 ч.л. захар
1 с.л. сол
2-3 с.л. зехтин
3/4 1.л. сух риган
1 ч.л. сух босилек
1/2 ч.л. червен пипер ( сладък/ лют) 

Започвам като загрявам в тиган мазнината, и добавям ригана,босилека и пипер, като може да ползвате лют или сладък, в зависимост от предпочитанията.


Запържвам за кратко, колкото да пуснат аромата си и след това добавям наситнения лук и чесън.


Запържваме докато омекнат и прибавяме доматите. Аз използвам току-що смлени на блендер или пасатор домати, като в зависимост колко е дебела кожата им, може да прецените да ги обелите.

Прибавете захарта и солта и оставете сосът да поври, докато се сгъсти. Може да сложите първо половината захар и сол, за да прецените вкуса след около 101-5 минути. някои домати са много сладки, но по-късните, зимни такива са по-кисели и ще имат нужда от повече захар.


Готовия сос оставям да изстине и слагам в бурканче в хладилника, като ползвам за различни ястия - пица, спагети или просто гарнитура към пържени кюфтенца и картофки. 
Може да решите да си направите по-голямо количество, като спазите пропорциите и се подсигурите с наистина ароматен пица сос за зимата :) 

Усмихната седмица, приятели! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


8 коментара:

  1. Здравейте, според Вас ще се получи ли с домашно консервирани домати?

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна рецепта, но колко би издържало така в хладилника.......надали месеци наред ме опасява?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рали, ако се прави сосчето за дълго съхранание, може да се изварят бурканчетата, но в това малко оличесто ще го похарчиш за два-три дена :) Иначе ще издържи в хладилник.

      Изтриване
  3. Люси,
    тези подправки са ми любими, както и мащерката.Чудесен сос, много ароматен се е получил.Аз понякога правя стерилизиран такъв, но подправките ги слагам чак по време на консумация.Така сосът е винаги различен поради различните подправки.
    Поздрави и лек ден !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...