четвъртък, 30 ноември 2017 г.

Викингски хляб / Viking Tavern bread






В последния ден на месец ноември ще посветя публикацията на тези от вас с приключенски дух, които споделят любовта ми към северните земи и викингите. (и на човека, на който обещах, че ще пусна такава рецепта скоро ;) ) Моят викинг официално е у дома и нямаше как да не го посрещна както подобава, с един скромен домашен пир, запалена камина и пълни рогове с вино. Пък нека навън е студено, у дома е топло и уютно. Още един повод е и започналият вчера пети сезон на любимия ни сериал Викинги, който следим с настървен интерес и от време на време боен вик. Понякога толкова влизаме във филма, че дори едно отиване до тоалетната е придружено с "May the gods be with you"/ "Нека боговете бъдат с теб" и всичко щеше да е нормално, ако другия не отвръщаше с "The Gods have already written my story" / "Боговете вече са предрешили съдбата ми".




И така, ако и сред вас има такива фенове на скандинавската митология, вкусната медовина и силните мъже и жени, тук е мястото да ви почерпя с един специален викингски, кръчмарски хляб. Харесах си го от нета ей така и реших да го опитам, като разбира се импровизирах някои неща. като цяло може да го направите със сода за хляб, но ако искате да има по-хубава текстура, препоръчвам да си се спрете на мая. 

В рецептата се ползва сирене чедър, но тъй като съм сигурна, че викингите не са хапвали пък точно чедър, реших да ползвам къде-къде по-евтин вариант, а именно с обикновен кашкавал. "Лятната наденица" пък е просто вид шпек, който ще трябва да си харесате, защото ви трябва просто добре изсушен колбас. И тук ще оставя избора на вас. Виждате ли колко лесно и добре почваме ? :)
За повече автентичност обаче реших да се спра на брашно, мляно в каменна мелница, смес от пълнозърнесто и ръжено брашно. Този микс най се доближава до консумирания от тях ръжен хляб, а това с камъните вече съвсем ни пренася едно ниво по близо до Валхала.





Това определно няма да бъде типичният ви хляб, но пък бъдете сигурни, че е много вкусен, а вариантите да го оформите са много. Най-лесно би било да направите две тънки платки, като за пица, и да посипете пълнежа по средата. Аз обаче реших да оформя две малки хлебчета, в които да издълбая руни, а съставките бяха равномерно разпространени в цялото тесто.




Но ето и самата рецепта:

3 ч.ч. брашно пълнозърнесто и ръжено (може и друг микс, като може да сложите и бяло, ако обичате по-традиционен хляб)
1/2 ч.л. сол
1/2 кубче мая (или  1 пак. суха / 2 ч.л. сода)
2 ч.ч. бътърмилк* (при мен чаша вода за маята и щипка захар и една ч.ч. бътърмилк)
1 ч.ч. кашкавал
1 ч.ч. сух колбас

Аз ползвах това брашно, което намерих в магазина до нас. Ако искате хляба да бъде по-пухкав, използвайте повече бяло / пълнозърнесто и по-малко ръжено. Отмервам си необходимото количество в купа.


Бътърмилка може да си приготвите като към чаша прясно мляко добавите няколко капки лимонов сок и оставите за малко да се пресече.. Ако сте в чужбина, по-лесно ще си намерите в магазините, а понякога хората заместват и с айран.
Шипнах си маята в купичка с малко вода и захар.


Прибавих течните съставки към сухите и си забърках тесто. Като цяло лепнеше, затова прехвърлих на плота и доомесвах с брашно.



През това време си нарязаха на ситно салама и рендосах кашкавал. След това прибавих към тестото. 

(Да, бе, знам, бая са се глезили тия викинги ... богато хлбче! )


                     

Оформих добре на две хлебчета, издълбах руните OTHALAZ и INGUZ и оставих за малко на топло да се надигнат. След това пекох в сгорещена на 200 градуса фурна до готовност.


Наистина стана много вкусно и ароматно хлебче. Аз по принцип избягвам тестените неща преди празниците като Роло  Християнството, но пък то не се издържа в този студ.


Предполагам, че на някои от вас няма да има се понрави изполването и на колбас, но пък то си придаде наистина много аромат на хлебчето, така че на мен си ми хареса :) 

                         

Надявам се и на вас да ви хареса и да изпратим ноември подобаващо с малко, семейно угощение.  Skål               


"I do not believe in the god's existence. Man is master of his own faith, not gods. The gods are man's creation, to give answers that they are too afraid to give themselves. "

Ragnar Lodbrok


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!



7 коментара:

  1. Здравей,Луси! Страхотна рецепта! Още този укенд ще се пробва :)
    Искам да попитам за пресичането на бътърмилка загравя ли се млякото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Николета. Не, няма нужда да загряваш млякото :) Поздрави и добър апетит!

      Изтриване
    2. Благодаря!
      П.С. Извинявам се за фонетичната грешка точно на името ти! :)

      Изтриване
  2. Люси,незнам какво работиш но определено писането ти се отдава. За готвенето няма да говорим. Ако събетеш тия твои мисли и настроения в едно и ги издадеш първа ще си ги купя. Бъди здрава и си отани такава каквато си.
    Прегръдки Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Кате <3 Сигурно един от най-любимите комплименти, които някога съм получавала. Прегъдки и хиляди благодарности!

      Изтриване
  3. Страхотна интродукция и представяне:)Люси,благодаря ти за всички рецепти и идеи!Радвам се,че най-Силният и Красив Викинг е пристигнал да ти докаже отново любовта си,е как да е другояче при една Вълшебница в кухнята,пък и невероятно красива!Все така,миличка,рецептите ти са винаги сполучливи,всичко се получава!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце за милите думи, Евгения! Прегръдки най-искрени!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...