четвъртък, 12 април 2018 г.

Ризото с цвекло и козе сирене / Red risotto with goat cheese


Пролетта вече е тук и аз не мога да се стърпя да не вкарам цвят наоколо. Стига с тази бяла зима, потно лято и мокра есен, сега е време за цветна пролет. Даже си имам нов любим маршрут сутрин до работа. Минавайки покрай градината с лалетата в ляво, после пресичам улицата за да да се полюбувам на бледо лилавия люляк в дясно, който все още не е цъфнал съвсем и накрая завършвам с лек финт пак в ляво, за да помириша и да попия всяка нотка от много по-наситено лилавия и разцъфтял люляк по-нагоре на улицата. Такава любов към цветята от човек, който успя да убие три кактуса и един бенджамин за една година. Но така е, не може всичко да мога, но това, което го мога, го мога! Например мога да ви предложа едно чудесно ризото, което става бързо ( идеално за седмична вечеря) и направо ще ви накара да сложите розовите очила. След като с мен  го направи, а ако трябва да съм честна, не ми вървеше много напоследък. Не говоря само за кризата с яйцата, за която ви говорих вчера. Развали ми се миялната, разболях се на три пъти ( така, за късмет) и имах един не малък пожар у дома, за който така и не събрах сили да се оплаквам - нали е минало и няма да поглеждам назад.
Пролетта ще ми донесе много кихане от сенната хрема, навярно умора и лека паника заради формата на барбарон, който съм си докарала от зимното угаждане, но аз съм твърдо решена да я сложа в малкия си джоб...и чиния.
Това е сезонът, в който пак можем да започнем всичко отначало и да разцъфнем като сивите дръвчета. Може да започнем да се храним по-добре, да се движим повече, да си приготвяме всяка вечер нещо различно и ново за вечеря. Ако не сте опитвали това ризото например, може да направите него. 



Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм в четири категории, като две от тях са именно за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 



Необходими продукти:
1 ч.ч. ориз
1/2 консерва червено цвекло Bonduelle
600 ml пилешки бульон ( или едно кубче)
1 средна глава лук
30 г козе сирене
1 бр. яйце
олио

Започваме като нарязваме лука на ситно и запържваме с малко мазнина. Прибавяме почистения ориз и запържваме за кратко, след което прибавяме отцеденото цвекло от консервата. Запържваме за още две-три минути.


Започваме да прибавяме черпак по черпак от бульона, като слагаме и няколко лъжици от сока от консервата. Всяка порция течност, трябва напълно да се поеме от ориза, преди да добавим следващата. Хубаво е да намалим температурата на средна степен, за да може ориза да набъбва къкрейки в течността.


Добавяме още гореща вода, ако е необходимо до сваряването на ориза, като накрая трябва да получим хубава, леко лепкава каша. 
Сервираме с малко натрошено козе сирене и сварено яйце. 
Аз добавих бейби спанак, а може и малко орехи.


Ризотото е много свежо, въпреки консервирания зеленчук, става бързо и определено ще ви покани и към още една порция ;) 
Вкусна и пъстра седмица, приятели! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

1 коментар:

  1. Много интересно ризото Люси.Определено тази рецепта ме изненада приятно, много красиво изглежда това ризото.Непременно ще го пробвам.
    Поздрави и весели Великденски празници !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...