вторник, 12 януари 2016 г.

Меки кифлички с пълнеж от сирене или мармалад / Homemade bread rolls recipe with jam or cheese


Вчера прочетох, че не било никак полезно да се почва диета веднага в началото на годината! Ауу, как пак ми прекъснаха плановете, но какво да се прави! Всички говорят за това здравословно хранене, и явно диетите не са част от него :) , затова трябва да постъпвам отговорно!


И ето как без капка угризения си спретнах едни чудесни мини кифлички за закуска през седмицата. Онзи ден така ми се хапваше точно такива малки кифлички и докато броузвах един хранителен магазин, попаднах на едно пакетче от тях.

И както и много други хора в днешно време, започнах да чета съставките. 

(Защо ли си го причиних? Блажени са невежите!) 
То първо се стресирах, после ми се отяде и накрая реших, че не съм толкова уморена и ще имам време да си направя домашни. 




И наистинa бе така, защото рецептата е сравнително бърза за тестено изделие, още повече, ако използвате миксер за напрaвата на тестото.
Получиха се доволно количество бройки (не съм ги броила, бях заета да се тъпча), но тестото е идеално както за солена, така и за сладка плънка. Много мекичко - като душичка!
Цялата пипкавост е в това колко малки ще успеете да ги направите. Аз се стремях да са за хапка - две!

Необходими продукти:
250 мл прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
4 с.л. захар (по-малко, ако ще правим със солен пълнеж)
2 яйца
50 г масло
щипка сол
3 ч.ч. брашно

Започвам като в купа пресявам брашното. Давам за пример това количество, тъй като не искам да е колкото поеме, макар в случая да става на въпрос именно така. Винаги прибавям половината от брашното към първоначалното замесване и след това постепенно прибавям останалата част, до толкова, колкото ми е необходимо.


През това време оставяме маята да втаса в леко затопленото мляко, в което сме сложили захарта (или само 1 с.л., ако ще правим не сладко тесто) и една супена лъжица от брашното.


На ръка или с миксер, започвам да смесвам половината брашно, солта, едното яйце и шупналата мая.



Прибавям разтопеното масло и още от брашното, докато получим хубаво, меко, но не лепнещо тесто.


Оставям тестото да втаса за малко на топло. При мен е голям пек над камината и бе готово за около 30 минути. Разделих го на четири части (може и по-малко или повече), зависи колко големи искате да бъдат кифличките. Всяка част разточвам на лист - правоъгълен или кръг. Ако ползвате кръглия модел, режете тестото за кифличките, както съм показала тук.
Ако изберете правоъгълния - правете триъгълниците ето така:


Цепвам всеки триъгълник в основа, тъй като така смятам, че тестото е по-лесно за извиване на кифличките. Слагам от плънката - аз избрах плънка от сирене и друга - мармалад.


Завивам ги и ги нареждам върху хартия за печене в тавичката от фурната. Оставям да се надигнат леко на топло. Преди да ги пъхна да се пекат ги намазвам с останалото яйце, за допълнителен блясък.


Пека ги на около 180 градуса с обдухване, докато се зачервят. 


Ако едва устоявате на тази гледка - представете си аромата им! 


Кифличките със сиренце оставих "голи", за да ги различавам от сладките, които поръсих обилно с пудра захар.


И така, да перифразирам банскалии, които ще кажат, че "ка се е зачурило, па че се пие", аз ще кажа и ще се меси и хапва и дебелее :) 
Усмихната седмица на всички! :)

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!



56 коментара:

  1. Изключително апетитни малки симпатяги! Страхотни кифлички, Люси!

    ОтговорИзтриване
  2. Каква диета, какви угризения Люска? Я гледай какви красоти са тези кифлички :)
    Давай-по едничка и ще ти помогнем в омитането им ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давам, Дани, давам..не съм ги скрила, виж! :) Усмихната седмица и най-сърдечни поздрави от мен!

      Изтриване
  3. Здравей Люси! Тези кифлички изглеждах страхотно! Тъй като живея в Индия ми е трудно с намирането на прясна мая,мислиш ли че биха се получили и със суха и колко според теб трябва да ползвам? Мерси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! При нас пакетчето суха мая е от 7 гр и се равнява на половин кубче, така че за тестото ще ти трябва едно пакетче. Не мисля, че ще има проблем да се ползва суха, само ще му трябва повече време да втаса! Поздрави! :)

      Изтриване
  4. Страхотни се получиха, Люси! Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
  5. Много вкусни се получиха, Люси! Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
  6. Оооо....невероятно мекички и пухкави....вече само спомен!Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
  7. Току що изкарах последната тава.Правила съм много кифлички по различни рецепти,но тези са наистина уникални!Пухкави,ароматни...Адмирации за пореден път😙

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за отзивите, Мария! Много се радвам, че са ти харесали! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Люси, искам да попитам за брашното - наистина ли е 3 ч ч ?Аз сложих 4,5 ч ч , тъй като иначе ставаше на гъстота, като кексово тесто. Накрая пак станаха много пухкави и меки. Сложих и цяла мая.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, непознат :) Количеството брашно е ориентировъчно, тъй като предпочитам да дам по-малки дози и да се добавя, отколкото да дам повече брашно и тестото да стане твърдо, което е по-неприятно. Забелязала съм, че когато съм в Холандия, тестото ми поема по-малко брашно, отколкото тук. Затова и дам по-малко количество, но пък уточнявам, че се добавя докато стане както трябва :) Благодаря, че писа и се радвам, че са ти харесали! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  9. Привет и от Словения Люси!Тъй като съм любител-кулинар и експериментирам когато имам време,мислиш ли ,че ще бъде грешка смяната на маслото с хубава свинска мас?
    Предварително благодаря! Емо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Емо! Мисля, че ще се получи с мас също - все пак повечето вкусни кифлички на времето бяха с мас. Ароматът е по-различен, но пък стават още по-крехки! Сърдечни поздрави летят към Словения ;)

      Изтриване
  10. Здравей,Люси! Кифличките ми станаха много вкусни по твоята рецепта, само не ми се получи отгоре да имат като тоя вид , сигурно някъде греша но не знам къде.Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Не разбирам кое във вида не се получило точно, тъй като не даваш подробности, но е важното, че са ти харесали. Поздрави от сърце!

      Изтриване
  11. Снощи видях рецептата, а днес сутринта веднага ги направих! Станаха чудесни - мекички, пухкави:) По мое мнение 4 с.л. захар са си ок и за солена плънка, но пък аз харесвам смесването на сладки и солени вкусове. И толкова лесно се правят!:) Много хубави, благодаря за рецептата!

    Ани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Писах аз отговор и пак нищо не се е публикувало! Ами радвам се, че са се харесали, Ани! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  12. не мога да копирам рецептата...а толкова исках да ги направя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Можете да я препишете на лист! Поздрави!

      Изтриване
  13. Мислля че е хубаво да се споменава от къде е рецептата. Защото аз я имам публикувана доста отдавна в блог си и в едно кулинарно списание и не искам после да има спор за авторските права.Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Райна :) Разбира се, че винаги посочвам източник, когато е от интернет или списание. Тестените рецепти обаче много често са традиционни и едва ли и вашата рецепта е едно в едно с моята, пък и така да е, не можем да се "караме" за авторство над "баницата" например :) Поздрави и усмихнат ден :)

      Изтриване
  14. Станаха чудесни. Аз направих плънката от яйце и сирене, и сложих чаена лъчжичка сол в тестото. Освен това ги поръсих с олио отгоре, защото ние обичаме по-блажни тестени :) Станаха просто П-Р-Е-К-Р-А-С-Н-И :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня! Звучат много апетитни и твоите! Дали случайно не ми донесе една да опитам :) Поздрави и усмихната седмица!

      Изтриване
  15. Здравей, Люси!Вече 3пъти правя тези кифлички и дори на аматьор като мен стават много вкусни. Имам обаче проблем с пълнежа:мармалад или шоколад -все изтича:(не от крайчетата,а някъде посредата кифличките се пукат.Къде греша?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Марина! Може би тестото ти е разточено по-тънко в тази част и при надуването им се пука там. Опитай се да ги правиш по-дебелички :) Поздрави и благодаря за оставените отзиви :)

      Изтриване
  16. Дай ftp да ти кача няколко :D
    Всичко най-добро, Люси! Продължавай да ни радваш с прекрасните си рецепти :)

    ОтговорИзтриване
  17. Чудесно!
    Аз ги направих, като половината с шипков мармалад, другата солена половина - маслинова паста (домашно приготвена със зехтин и малко розмарин и бял пипер) и българско краве саламурено сирене. Спазих препоръките, даже ползвах малко по-малко брашно от указаното в горната рецепта, но се чудех как успя да ги постигнеш на визия като кроасанчета?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Йоана! Радвам се, че кифличките са ти харесали! Написала съм как съм ги оформила, няма нищо специфично, което съм напарвила повече, явно така са се получили :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  18. Както винаги, вкусна и изкушаваща рецепта!

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей! Мога ли да направя тестото от вечерта и само да ги опека на сутринта или ще втаса прекалено много?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доника, може да опиташ - самата аз не обичам да работя много със студено тесто и избягвам да го правя, тъй като има опасност да превтаса. Поздрави!

      Изтриване
  20. Станаха вълшебно вкусни ;) Сложих цялото кубче мая и малко повечко брашно, но станаха прекрасни. С форма и вид!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, че остави своите отзиви за рецептата, Цвети! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  21. Здравейте! Само да попитам колко бройки стават? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Станил. Тъй като бе преди доста време не си спомням, а както казах, наистина зависи много от големината на кифличките, която ще изберете. В моя случай имаше около 30 броя.

      Изтриване
    2. Тръгнах да ги правя и ми изскочи друг работен въпрос... ами тестото с каква дебелина се точи?

      Изтриване
    3. Здравей, Станил. На снимките мисля, че може да се ориентираш каква е дебелината, но няколко милиметра. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    4. Благодаря, Люси. Поздрави за хубавият сайт със страхотни рецепти! :)

      Изтриване
  22. Мерси за отговора. 30 броя звучи като добро количество. Чудих се просто дали да не направя двойно количество, но май няма да има нужда. :)

    ОтговорИзтриване
  23. Днес направих тези ЧУДЕСНИ кифлички !Не знам дали да не седна и да започна с дегустацията !Аромата и вида им е прекрасен , Благодаря за сполучливата рецепта !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, Вики :) Надявам се си ги нападнала без да му мислиш :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  24. Браво,адаш!Изглеждат страхотно,а и като чета коментарите и отзивите,кифличките са супер. Дали ще е подходящ и пълнеж с кайма,овкусена и обработена.Но ще ги направя със сигурност.Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защо пък да не са вкусни :) Само чакат да ги направи някой :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  25. Здравей, Люси ! В предварително загрята фурна с вентилатор ли печеш кифличките и за колко време горе-долу ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет :) Да, винаги пека тестените изделия в предварително загрята фурна. За около 20 минути, в зависимост от големината им :)

      Изтриване
  26. Много сполучлива рецепта!Радвам се, че я открих.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...